Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (88), kojem se na teret stavljaju optužbe za etničko čišćenje i odgovornost za bankrot zemlje, postao je, uprkos činjenici da ima zabranu putovanja, „lider turizma“, prema izboru Svetske turističke organizacije UN, zajedno sa svojim političkim saveznikom zambijskim predsednikom Majklom Satom (75).


Dvojica zvaničnika su u utorak potpisali sporazum sa generalnim sekretarom turističke organizacije UN Talebom Rifaijem na granici između dve zemlje, gde su čuveni Viktorijini vodopadi.

Mugabe se tako našao rame uz rame sa glumicom Dru Barimor, fudbalerom Dejvidom Bekamom, glumcem Orlandom Blumom i pevačem Rikijem Martinom. Stručnjaci se slažu da izbori UN za ambasadore dobre volje neretko izazivaju različite reakcije – od podozrenja i zlobnih smeškanja do čuđenja i neverice. No, čini se da je retko kada pre izbor UN izazvao toliko besa, pa čak i doveo u pitanje kredibilitet Organizacije kao što je imenovanje novog međunarodnog predstavnika za turizam Roberta Mugabea.

Prema potpisanom sporazumu, Zimbabve i Zambija će biti domaćini generalne skupštine turističkog tela UN u avgustu naredne godine.

Turistička organizacija UN čije je sedište u Madridu, pravda odluku navodima da Mugabe nije dobio nijednu formalnu poziciju. Sandra Karvaljo, koordinatorka za komunikacije, istakla je da bi bilo ispravno reći da su UN obojicu predsednika pozvale da podrže turizam kao sredstvo za ekonomski razvoj njihovih zemalja.

Ovakve navode ocenio je smešnim Džon Makumbe, profesor na univerzitetu u Zimbabveu, koji smatra da je njegova zemlja jedna od onih koje vrlo malo koriste potencijale za turizam. „Ova grana privrede je na najnižem nivou u Zimbabveu, jer je u zemlji već niz godina politička i ekonomska kriza. Turisti nas zaobilaze i neretko smatraju da se Viktorijini vodopadi nalaze u Južnoj Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari