MUP brani odluku da u kalendar stavi slike Nedićeve policije: Fotografije uvrštene bez obzira na ideologiju i ulogu policije 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Kalendar Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se obeležava 220 godina policije podigao je dosta prašine u javnosti zbog toga što su u njemu uvrštene i dve fotografije Srpske državne garde, policije okupacionih vlasti tokom Drugog svetskog rata.

Odgovarajući na kritike, MUP je saopštio da je ideja kalendara bila da se predstavi razvoj i izgled srpske policije, bez obzira na ideološki koncept i ulogu koju je policija imala u pojedinim vremenima.

“U skladu sa tim, prikazan je i stroj pripadnika Srpske granične straže i ešalon biciklista Srpske državne straže Uprave grada Beograda, koji ilustruju izgled srpske policije u vremenu Drugog svetskog rata, odnosno nemačke okupacije Srbije 1941-1944”, naveli su iz MUP-a.

Kako su istakli, žandarmerija i policija obnovljene su 1941. godine na zahtev nemačkih okupacionih vlasti od strane Saveta komesara, koji su u tom trenutku predstavljali srpsku civilnu vlast u okupiranoj Srbiji, a ne od strane generala Milana Nedića.

“Jedinice srpske policije i Žandarmerije februara 1942. preimenovane su u Srpsku državnu stražu i bile su podređene nemačkim policijskim organima u okupiranoj Srbiji. Ove dve formacije predstavljaju deo istorijskog razvoja srpske policije i kao takve, fotografije su uvrštene u kalendar Ministarstva unutrašnjih poslova, da bi ilustrovale izgled srpske policije za vreme nemačke okupacije”, naveli su iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari