MUP: Istraga o pretnjama novinaru Dragojlu Blagojeviću profesionalno sprovedena 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbacilo je danas kao „nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne“ navode člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića da je neko iz tog resora pokušao da sakrije dokaze o pretnjama uredniku listu Drvotehnika, Dragojlu Blagojeviću.

Iz MUP-a su naveli da se policija „ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, a ni izmišljanjem kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja“.

„U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u istrazi u vezi sa pretnjama novinaru Blagojeviću i Sektora unutrašnje kontrole koji je proveravao njihov rad, iznete su činjenice koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da su prikupljeni dokazi „kao i uvek“ predati nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

„O tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu. Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačeka i Veran Matić“, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno su i novinarska i medijska udruženja zatražila od nadležnih da utvrde kako je došlo i ko je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) odgovoran za skrivanje dokaza u slučaju pretnji uredniku lista Drvotehnika, Dragojlu Blagojeviću.

Iz udruženja su ocenili da je policija u tom slučaju sprovela „površnu istragu“ a da je objašnjenje Sektora za unutrašnju kontrolu MUP da je u pitanju tehnička greška, „zabrinjavajuće“.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija – AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari