MUP od zaposlenih krije sistematizaciju radnih mesta 1Foto: FoNet/ MUP (arhiva)

Umesto da spovede rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik) i Sindikatu policije „Sloga“ dostavi Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta (Pravilnik), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) žalilo se Republičkom javnom tužilaštvu (RJT).

Zbog toga je, saznaje Danas, za 24. jun ove godine zakazano ročište u upravnom sporu tužioca RJT protiv Poverenika radi poništenja rešenja te nezavisne institucije donetog još 31. oktobra 2018. godine, i to uz učešće zainteresovanog lica – Sindikata policije „Sloga“.

Koliko RJT štiti MUP pokazuje ne samo to što ovaj slučaj traje skoro tri godine, već i to što je RJT tražilo privremenu meru od Upravnog suda u Beogradu da spreči izvršenje rešenja Poverenika. Upravni sud je odbio taj zahtev RJT, pa je MUP bio dužan da Sindikatu policije „Sloga“ dostavi kopiju Pravilnika. Međutim, protivno zakonu, MUP je „Slogi“ odgovorio da im neće dostaviti Pravilnik sve dok Upravni sud ne donese presudu. Redakcija Danasa imala je uvid u sve dokumente koji se tiču ovog slučaja.

Sindikat policije „Sloga“ zatražio je od MUP-a u julu 2018. da im dostavi kopiju Pravilnika, koji je stupio na snagu u junu iste godine, nakon čega im je iz MUP-a stigao odgovor u vidu Odluke o tajnosti podataka, odnosno da je Pravilnik „poverljiv“ dokument i da bi objavljivanjem podataka o sistematizaciji radnih mesta mogla ozbiljno da se ugrozi odbrana, nacionalna ili javna bezbednost Srbije.

Sindikat je potom podneo žalbu Povereniku, koji je naložio MUP-u da bez odlaganja a najkasnije u roku od pet dana od prijema rešenja dostavi sindikatu kopiju Pravilnika. MUP to nije ispoštovao već se žalio RJT.

Služba Poverenika je, naime, utvrdila da je sistematizacija radnih mesta informacija od javnog značaja, odnosno du Pravilniku nisu sadržane odredbe o organizaciji i delokrugu specijalnih i posebnih jedinica MUP-a, “ a ukoliko jesu, iste više nisu na snazi, pa se njihovom dostupnošću ne bi mogli ugroziti interesi na koje se organ vlasti poziva“.

Ostaje nejasno zašto MUP „štiti“ Pravilnik kao poverljiv dokument i zašto uvid u njega može da ima samo oni koji imaju sertifikat o pristupu. To praktično znači da zaposleni u MUP-u, koji nemaju sertifikat, ne mogu da vide koji im je opis posla.

Dragan Žebeljan, potpredsednik Sindikata policije „Sloga“, ističe za Danas da je u demokratskim državama EU, kao i državama bivše Jugoslavije, sistematizacija javni dokument koji se nalazi na internetu.

– Srbija iz krajnje čudnih razloga od svojih zaposlenih (čistačica, kuvara, mehaničara, vatrogasaca, policajaca i specijalaca) štiti dokument oznakom tajnosti, navodeći da bi objavljivanje osnovnog akta, koji se odnosi na organizaciju rada i radno pravni status zaposlenih, dovelo do narušavanja nacionalne bezbednosti. Tako imamo paradoksalnu situaciju da se od zaposlenih kriju opisi radnih mesta. Neophodno je da se opisi radnog mesta dobijaju uz rešenje o raspoređivanju ili premeštaju na novo radno mesto – objašnjava Žebeljan za naš list.

Kako ukazuje, za svaki sindikat ili advokate, sistematizacija je neophodna radi zastupanja svojih članova ili klijenata u disciplinskim postupcima, pred žalbenom komisijom ili pred sudovima.

– Skrivanjem Pravilnika direktno se sprečava i ometa sindikalni rad i pravo na pravično suđenje ili ustavno pravo na informisanje građana – ističe Žebečjan, koji dodaje da podržava reforme koje sprovodi ministar Aleksandar Vulin.

– Očekujem i da novo rukovodstvo dobrovoljno izvrši doneto rešenje Poverenika i da sindikatu dostavi sistematizaciju, kao i sva druga rešenja koja je prethodna vlast odbijala da izvrši. A od Upravnog suda očekujem da odluči pravedno i postupi zakonito u interesu građana – kaže Žebeljan.

MUP nije izvršio čak 152 odluke Poverenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u periodu od 1. januara 2018. godine do 30. aprila 2021. godine nije izvršilo čak 152 odluke donete od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

To su u službi Poverenika potvrdili su za Danas, kao i da su primili poziv „za usmenu javnu raspravu u upravnom sporu tužioca republičkog javnog tužioca, protiv tuženog Poverenika“, koja je zakazana za 24. jun u 10 časova, radi poništaja rešenja Poverenika kojim se od MUP-a nalaže da Sindikatu policije „Sloga“ dostavi kopiju Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari