MUP otvorio prvu SOS liniju za policajce 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo je telefonsku liniju za hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama, za zaposlene u MUP-u, koja je dostupna 24 sata sedam dana u nedelji, saopštilo je Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“.

Kako se navodi u saopštenju, hitna psihološka pomoć namenjena je osobama koje pomišljaju na samoubistvo, osobama koje imaju nameru da počine nasilje u porodici ili drugi oblik nasilja, osobama koje su doživela gubitak člana porodice ili bliske osobe, zatim osobama koje su doživele razočarenje visokog intenziteta, osobama koje imaju saznanje o svojoj teškoj bolesti ili bolesti bliske osobe, kao i osobama koje se osećaju izrazito tužno, nesrećno, uznemireno, bespomoćno, bez izlaza ili očajno.

Zamišljeno je da uloga psihologa i socijalnog radnika pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji a ne da rešava konkretne probleme. Za sva pitanja koja nisu iz domena hitne psihološke podrške u izrazito stresnim situacijama zaposleni mogu zakazati razgovor sa psihologom ili socijalnim radnikom u prostorijama Odeljenja za psihološku prevenciju radnim danima u periodu od 8.30 do15 časova.

„U skladu sa etičkim kodeksom i zakonom, psiholog i socijalni radnik pri saznanju da osoba ima tendenciju da povredi sebe ili drugog, kao i pri saznanju o činjenju ili već učinjenom krivičnim delom u obavezi su da prosledi informacije nadležnoj službi – Operativnom centru. Veoma je bitno što je MUP prepoznalo važnost psihološke prevencije i kao segment unapređenja ljudskih resursa i brige o svojim zaposlenim, naročito policijskih službenika koji primenjuju policijska ovlašćenja,a čija profesija spada među pet najstresnijih zanimanja na svetu. Imajući to na umu, policajcima je sada konačno data mogućnost da ukoliko osete potrebu ili psihološku krizu u svako doba mogu da porazgovaraju sa stručnim licima ili zakažu razgovor i savetovanje, bez ikakvih bojazni“, ističe se u saopštenju SUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari