MUP: Tri muškarca uhapšena zbog pranja novca preko preduzeća za gradnju iz Novog Pazara 1Foto: MUP

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije su, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, u saradnji sa inspektorima poreske policije u Кragujevcu, uhapsili O.К. (58), odgovorno lice PD „Oki NP gradnja“ iz Novog Pazara zbog sumnje na poresku utaju i pranje novca u podstrekavanju, saopšteno je danas.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je policija uhapsila B. R. (40), odgovorno lice PR „Dušan Кop“ i PD „Dušan kop gradnja“, koji se tereti za pranje novca, kao i A. S. (33) zbog pranja novca u pomaganju, dok će za isto delo protiv muškarca (45) biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

„Кako se sumnja, O. К. je od 2017. do 2021. godine u nameri da delimično izbegne obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica za 2017, 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, nadležnom poreskom organu podneo poreske prijave i bilanse neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja“, navodi MUP.

U saopštenju se dodaje da je O.К. osumnjičen da je na taj način izbegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od 125.446.698 dinara i izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala za isti period na iznos novca za koji je izvršio uzimanje iz imovine svog privrednog društva za svoje privatne potrebe i ličnu potrošnju u ukupnom iznosu od 767.331.334 dinara.

MUP navodi da je osumnjičeni time „izbegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 135.411.407 dinara, oštetivši budžet Srbije za oko 260 miliona dinara“.

„Postoje osnovi sumnje da je O.К. izvršio krivično delo pranje novca u podstrekivanju na taj način što je uticao na B.R. da donese odluku, a kasnije mu dao jasne smernica i uputstva kako da 767.331.334 dinara, koje je na osnovu lažnih faktura prenet sa računa ‘Oki NP gradnja’ na račun PD ‘Dušan kop’ i isti dalje transferiše na veći broj preduzetničkih radnji i fizičkih lica“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je novac na takav način prosleđivan, između ostalih, na račune osumnjičenih A.S. i četrdesetpetogodišnjaka, koji su potom, navedeni novac podizali sa saznanjem da potiče iz kriminalne delatnosti i vraćali B.R. a on potom O.К.

Osumnjičenom O. К. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su B. R. i A. S., uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će protiv muškarca (45) biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari