MUP uhapiso 11 osoba osumnjičenih za falsifikovanje dokumente 1Ilustracija Foto: Pixabay/ 3839153

Pripadnici MUP-a, UKP – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, i BIA, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su 11 osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izrađivali falsifikovana dokumenta Srbije i zemalja EU.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave uhapšeni su S.M. (1973), A.M. (1998), A.M. (1973), V.T. (1973) i D.D. (1965), svi iz Kraljeva, R.G. (1954) i K.V. (1969), obojica iz Beograda, R.Z. (1959), A.N. (1986) i K.S. (1968), svi iz Kruševca, i N.T. (1990) iz Novog Pazara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Postoje osnovi sumnje da je S.M. u periodu od 2016. do 2018. godine organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi imali tačno utvrđene uloge i zadatke u izradi različitih falsifikovanih ličnih i drugih dokumenata Republike Srbije i država Evropske unije.

Sumnja se da su izradom tih dokumenta, osumnjičeni naručiocima stvorili uslove za izvršenje krivičnih dela.

Osumnjičeni S.M. se tereti da je organizovao izradu i štampanje falsifikovanih dokumenata u iznajmljenim stanovima širom Srbije tako što je na računarima obavljao pripremu i štampanje visokokvalitetnih falsifikovanih dokumenata koja su se u mnogim državama mogla koristiti kao originalna.

Sumnja se da su članovi grupe, nakon što su dobijali fotografije i podatke od naručioca dokumenata, na uređajima visoke rezolucije, obavljali skeniranje, obradu i izrađivali vozačke i saobraćajne dozvole, lične karte, pasoše i druga dokumenta.

Kako je MUP saopštio postoje osnovi sumnje da je kriminalna grupa imala razgranatu mrežu distribucije i naručilaca dokumenata širom Evropske unije.

Izvršenjem ovih krivičnih dela članovi grupe su, kako se sumnja, ostvarili protivpravnu imovinsku koristi od 16.702.560 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.