Mural sa likovima pilota u Užicu nije oskrnavljen, već autor priprema njegovu restauraciju koju nije prijavio nadležnima 1Oskrnavljen mural pilotma u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Mural u Užicu na kome su likovi trojice pilota Vojske Jugoslavije, koji su pognuli tokom Nato bombardovanja, nije oskrnavljen već je, kako je Danasu rekao Đorđe Jelisavčić, autor murala, u toku priprema za njegovu restauraciju.

Na muralu su predstavljeni piloti – major Zoran Radosavljević, potpukovnik Milenko Pavlović i pukovnik Života Đurić, uz poruke: „Srce heroja zauvek živi, ne mogu da ga ubiju” i „Da se ne zaboravi, 1999. godina“, ali njihova lica su prefarbana belom bojom.

Jelisavčić je rekao za Danas da obnovu murala nije zvanično prijavio nadležnima, jer kako dodaje, to nije učinio ni 2015. godine, kada je mural nastajao u organizaciji grupe BUNT.

Mural je urađen na zidu parkinga, na mestu nekadašnje pošte koja je uništena tokom Nato bombardovanja, a kojim gazduje JKP Bioktoš, čiji čelnici su rekli za Danas da ispituju šta se dogodilo, a predstavnici Komunalne policije, po prijavi jednog Užičanina, rekli su nam da poveravaju ceo slučaj.

„Kome je trebalo to da prijavimo? Nikome nismo prijavljivali ni kada smo mural radili, tako da nema potrebe da sada javljamo bilo kome da ćemo ga osvežiti“, kazao je za Danas Jelisavčić, umetnik iz Užica, koji je rekao da živi u Beogradu.

Mural sa likovima pilota u Užicu nije oskrnavljen, već autor priprema njegovu restauraciju koju nije prijavio nadležnima 2

Prvobitni mural iz 2015. godine/Foto: Nenad Kovačević 

Na podsećanje Danasa da je mural na prostoru, čiji deo je u vlasništvu pošte, a da njime upravlja JKP Bioktoš i da je nekoga od njih trebalo obavestiti o restauraciji murala, kako bi se sprečio nesporazum u javnosti, Jelisavčić je rekao: „Mi smo odlučili da to ne prijavljujemo nikome“.

„Mural nismo uradili na privatnoj kući ili na nekom objektu koji je od važnog značaja, tako da ni sada nisam osećao potrebu da to prijavim bilo kome“, naveo je naš sagovrnik.

„Mural je u lošem stanju i nameravamo da ga osvežimo. Krenuli smo da ga popravljamo i mislili smo da će biti dovoljno da ga prekrečimo, što smo uradili, pa da odmah uradimo novi. Međutim, zid je u lošem stanju i potrebno je da se dletuje njegova kompletna površina, pa čekamo majstora“, kazao je Jelisavčić i dodao da je zbog toga mural u sadašnjem stanju, zbog čega su Užičani mislili da je oskrnavljen.

Jelisavčić je najavio da će na obnovljenom zidu uraditi potpuno novi mural sa istim motivima.

„Razumem reakcije Užičana koji su mislili da je mural oskrnavljen, zbog stanja u kome su ga zatekli, jer to stvarno izgleda kao da ga je neko upropastio“, kazao je Jelisavčić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari