Murali “preskočili” zidove zatvora 1M. Kovačević - Institut CRI

Umetnost ne zna za granice i barijere, ali je retko kada uspevala da “preskoči” zidove kazneno-popravih zavoda. To je, međutim, uspela u Okružnom zatvoru u Novom Pazaru čije unutrašnje zidove od nedavno ulepšavaju brojni murali i grafiti.

Autori ove neobične “stalne postavke” su lica koja izdržavaju kaznu u ovoj ustanovi, a oslikavanje zidova proizvod je radionica koja je organizovao Institut za performativne umetnosti i socijalni rad – CRI.

Direktorka instituta Marina Kovačević za Danas ističe da su ciljevi radionica bili socijalna reintegracija lica na odsluženju kazni.

“Osuđena lica u Novom Pazaru su se kroz likovni izraz dovoljno emotivno osnažila i kroz slikanje iskazala svoja osećanja, koja su postali svojevrsni likovni motivi i našli mesto na velikim formatima zidova zatvora u Novom Pazaru i tako postali trajno obeležje oplemenjenog prostora ovog zatvora. Rezultiralo je izvanrednim crtežima koji imaju i emotivnu i umetničku vrednost”, kaže Kovačević.

Ideja je, kako navodi, da sa ovim modelom rada koji je dao izuzetan rezultat u Novom Pazaru nastave da humanizuju prostore i drugih zavoda.

“Jedan osuđenik je rekao da nije bio u zatvoru dok je slikao – imao je priliku da bude na drugom mestu. Drugi je rekao da je bio toliko ponosan što se njegov motiv našao na zidu šetališta da je pitao da li može crtež da pokloni ženi i ćerki. Toliko ih je inspirisalo slikanje, da su radove kasnije nosili u svoje sobe kako bi nastavili sa kreativnom vizualizacijom. Motivi su bili i lične prirode, pa je tako jedan osuđenik naslikao ženu koja je brinula o njemu, pošto je rano ostao bez roditelja. Taj motiv je našao punu afirmaciju na zidu šetališta”, kaže Kovačević dodajući da je o ovom projektu snimljen i dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan u septembru u Novom Pazaru.

Projekat oslikvanja zatvorskih zidova Institut za performativne umestnosti i socijalni rad realizovao je uz podršku Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih dela, Okružnog zatvora u Novom Pazaru, Misije OEBS-a u Srbiji, nemačke nevladine organizacije Help, Centra za strateške projekte i Polimark fondacije. Značajnu podršku dobili su i od slikara Bojana Vukovića, Stefana Mišića i Kazima Drekovića.

Preko rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru, angažovan je Departman za umetnost i njihovi studenti slikarstva, Ajša Šabanović i Zahir Kovačević.

Oni su odabrali najbolje radove osuđenika i preneli na velike formate zidova dva šetališta zatvora u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari