Muškarci češće obolevaju od raka pluća 1Foto: Z.S.M.

Obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. godini, pokazuju najnovije procene Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Prema podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije, tokom života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od 11 žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju i te tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3 odsto svih novih slučajeva raka i 21,5 odsto svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca. Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena, 24,5 odsto svih novootkrivenih slučajeva raka, i vodeći uzrok smrti od raka kod žena 15,5 odsto, a slede ga rak pluća 13,7 odsto i rak debelog creva 9,5 odsto.

„Prevencijom i ranim otkrivanjem tumora i lečenjem adekvatnom terapijom u što ranijem stadijumu, uključujući i metastatsku bolest, možemo da popravimo prognozu pacijenta“, rekao je dr Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u okviru 60. Kancerološke nedelje koja je održana u Beogradu od 29. novembra do 2. decembra.

Rak pluća je teška bolest koja se može lečiti ako se otkrije u početnim fazama. Srbija je druga zemlja u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Bolest se, kod skoro 70 odsto pacijenata, otkrije kada su šanse za izlečenje minimalne. Brzo napreduje. Svakog dana od karcinoma pluća razboli se skoro 20 osoba, a 13 pacijenata izgubi bitku sa ovom bolešću.

Prema njegovim rečima, skrining otkriva promene u početnim stadijumima.

„Na žalost, odziv građana na skrining za tri najčešća tumora: dojke, grlića materice i debelog creva je nezadovoljavajući. Mi imamo jako mnogo tumora u lokalno odmakloj i metastatskoj bolesti, a cilj nam je da se što veći broj tih tumora otkrije u ranijem stadijumu, jer to vodi ka operaciji i mogućnosti izlečenja. Sve drugo je odlaganje progresije bolesti“, objašnjava dr Radosavljević i napominje da je skrinig obavezan za sve osobe starije od 50 ili 55 godina, pre svega „teške pušače“ i naročito one koji su već imali jedan kancer aerodigestivnih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari