Desetine hiljada građana Egipta okupilo se juče na trgu Tahrir u Kairu, kako bi protestovali protiv vojne vlasti i podržale predsedničkog kandidata Mohameda Morsija, za koga veruju da je pobedio na izborima. Poruka sa Tahrira je da je Mursi, kandidat Muslimanske braće, jasni pobednik izbora.


Rezultati izbora nejasni su zato što suparnička strana takođe tvrdi da je pobedio njen kandidat – Ahmed Šafik, premijer u vreme mandata Hosnija Mubaraka, koji je s vlasti skinut u prošlogodišnjim neredima. Vojni savet, koji obavlja vlast do proglašenja novog predsednika, prošle nedelje je doneo akt kojim se u velikoj meri ograničavaju ovlašćenja predsednika, podseća Beta.

Vojni savet je prethodno naredio raspuštanje parlamenta pošto je Vrhovni ustavni sud utvrdio da je zakon o izborima za donji dom neustavan jer je članovima partija omogućio da se bore za poslanička mesta namenjena nezavisnim zastupnicima. Još jednim dekretom generali su uzeli pod svoje zakonodavnu vlast i resor odbrane do novih parlamentarnih izbora.

Svoje odluke vojska tumači kao neophodne i ocenjuje da je naciju preplavilo stanje haosa. Povodom demonstracija vladajući oficiri su posredstvom televizije poručili da neće biti tolerisan „bilo kakav pokušaj manipulacije“ rezultatima predsedničkih izbora. Ministarstvo pravde je, pak, vojnicima dalo pravo da hapsi civile i prosleđuje ih vojnim sudovima do ratifikacije novog ustava.

Novinar lista Dustur (što znači Ustav) Gamal Getani ocenio je, prenosi Bi-Bi-Si, da pokušaj Muslimanske braće da dođu na vlast liči na svojevremeni uspon Adolfa Hitlera. Dustur, poznat po kritici režima dok je Mubarak vladao kada je kažnjavan i jedno vreme štampan na Kipru, pisao je da su Braća planirala krvoproliće ako Mursi ne bude proglašen pobednikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari