Mustafa novi predsednik NSA 1Foto: FoNet Ljiljana Stojanovic

U skladu sa ranije potpisanim Sporazumom o koalicionoj saradnji između Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske partije Albanaca (DPA) za novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), na konstitutivnoj sednici, izabran je lider DPA i bivši predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa. Zamenik predsednika je Enver Mehmeti, takođe iz DPA.

Većinu za ovakav izbor obezbedilo je šest članova NSA iz PDD i dva iz DPA, dok su u opoziciji u najvišem telu albanske nacionalne zajednice u Srbiji ostala četiri člana Alternative za promene (AP) aktuelnog predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, dva člana Demokratske partije Albanaca (DPA) Nagipa Arifija, nekadašnjeg predsednika Opštine Bujanovac, kao i jedan član Pokreta za reforme (PR), koju predvodi aktuelni predsednik lokalnog parlamenta u Preševu Sali Salihu.

Na izborima za NSA koji su održani početkom novembra u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa glasalo je oko četrdeset procenata od blizu 30.000 birača sa pravom glasa. Očekuje se da novi sastav NSA najveću pažnju u narednom periodu posveti pitanjima obrazovanja, upotrebe jezika kao i nacionalnih simbola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari