Muzej: Zabrinjava saradnja međunarodnih organizacija i Prištine na glorifikaciji ratnih zločinaca 1Foto: Muzej žrtava genocida

Muzej žrtava genocida upozorio je danas na „zabrinjavajući trend“ saradnje predstavništava pojedinih međunarodnih i međudržavnih organizacija sa vlastima u Prištini na glorifikaciji ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata na području Kosova i Metohije.

Iz te ustanove su naveli da saradnja predstavništva UNDP, EU i vlasti u Prištini u kontekstu pokušaja obnove kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve „nije izolovan slučaj ili nekakav neželjeni incident“.

„Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću podseća na to da je upravo sredstvima EU, a u organizaciji UNDP i tzv. privremenih vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice. Za tu svrhu Evropska unija izdvojila je 115.784,60 EUR, dok je projekat realizovao UNDP“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da „očigledna i zabrinjavajuće istrajna podrška“ predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem „neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata predstavlja nedopustiv proces koji iziskuje javnu osudu relevantne domaće i međunarodne javnosti, institucija i organizacija“.

„Da li svojim upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca, možda, žele da saopšte kako ratni zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim ne-Albancima na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija tokom trajanja Drugog svetskog rata nisu zločini, već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito nisu poželjni na tom području“, upitali su iz Muzeja žrtava genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari