N1: Pripremno ročište za "Jovanjicu 2" zakazano za 29. septembar 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Dvadesetprvi pokušaj održavanja pripremnog ročišta u postupku poznatijem kao „Jovanjica 2“ određen je za 29. septembar, nakon što je prethodno pripremno ročiste koje je bilo zakazano za 23. jun, odloženo dvadeseti put zaredom, javlja N1.

U ovom postupku duže od dve godine sudsko veće ne uspeva da održi pripremno ročište.

U periodu od maja 2021. pa sve do decembra 2022. godine, ročišta u postupku „Jovanjica 2“ su se iz meseca u mesec gotovo redovno zakazivala i po pravilu isto tako redovno odlagala.

Razlozi su bili različiti – od izostanka okrivljenih ili njihovih branilaca na ročištu, preko zahteva za izuzeća postupajućeg tužioca do angažovanja novih advokata odbrane, kojima je bilo potrebno dodatno vreme da se upoznaju sa predmetom.

Dok su u poslednjih devet meseci bila zakazana tek dva termina za pripremno ročište.

Treba napomenuti i da je predsednik sudskog veća u ovom postupku Zoran Ganić više puta imao zakonske mehanizme da održi ročište, rešavanjem procesnih prepreka. Naime, mogao je da razdvoji postupak u odnosu na onog okrivljenog koji nije bio prisutan na ročistu ili pak njegov branilac i da ročište ipak održi, što je inače neretka praksa u sudskim procesima.

Podsetimo, prvooptuženi u ovom postupku, kao i u postupku „Jovanjica 1“, je Predrag Koluvija, vlasnik imanja „Jovanjica“. Njega obe optužnice u ovim postupcima označavaju kao organizatora kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Osim Koluvije, u „Jovanjici 2“, su još osmorica optuženih među kojima su uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi – pripadnici MUP-a, BIA i VOA. Oni se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica i da su prvooptuženom Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu, dostavljali poverljive informacije iz policije, kao i falsifikovane službene isprave.

Baš o tim vezama javno je svedočio pred sudom u postupku „Jovanjica 1“ inspektor i šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić.

Ispričao je u sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u junu 2023. godine, da se pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je inače i drugooptuženi u slučaju „Jovanjica 2“, pojavio iznenadno na imanju u trenutku policijske akcije novembra 2019.

„Mi smo ga na imanju legitimisali, a on nam je rekao da je BIA upoznata sa tim šta se dešava na Jovanjici. Tošić nam je rekao da moli da ovo ne izađe u javnost i da to traži njegov rukovodilac Mirko Škero. Škero je kasnije u telefonskom razgovoru rekao inspektoru Milenkoviću, u prisustvu Tošića i mene, da Bratislav Gašić traži da se sa Jovanjicom ne izlazi u javnost“, pričao je Mitić.

Takođe je Mitić svedočio i o prisnom odnosu Koluvije sa tadašnjim direktorom BIA, a sadasnjim ministrom policije Bratislavom Gašićem. To je zaključio nakon uvida u njihovu konverzaciju, jer mu je Koluvija kada je doveden na imanje Jovanjica tokom pretresanja imanja pokazivao poruke u svom telefonu.

„Ja nikad pre nisam video tako neformalno komuniciranje između osobe iz bezbednosnih struktura i čoveka iz kriminogene sredine, kao u porukama između njega i Bratislava Gašića. U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice, ali i da su komentarisali ljude iz opozicije, koje ja po imenu neću pominjati kako ne bih politizovao ovaj slučaj. Znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“, rekao je Mitić.

Ministar Gašić se potom u Skupštini pravdao ovako:

„Sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja samo jedna jedina poruka i to je jasno rečeno i sa moje strane a to je: ‘Čestitam vam dan BIA’. Odgovor: ‘Hvala, ove godine nećemo slaviti’“, uveravao je Gašić.

Doduše, hapšenje Koluvije je bilo u novembru, a te 2019. godine Dan BIA se proslavljao 23. oktobra o čemu svedoče zvanični dokazi.

Međutim i pre godinu dana prvi put smo čuli da je Koluvija bio „na vezi“ sa Gašićem.Tada je u njegovu zaštitu, kao i u slučaju ranijih afera stao je lično predsednik.Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 660 kg već osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika kanabisa.

Sudski postupak „Jovanjica 1“ je u fazi izvođenja dokaza, iako se trenutno u svojstvu svedoka ispituju policajci koji su učestvovali u akcijama na imanju Jovanjica u novembru 2019. godine kada je tamo pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi, odnosno „najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope“, kako je to inspektor Dušan Mitić rekao tokom svog javnog svedočenja pred sudom.

Podsetimo, četiri inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije i njihov načelnik Slobodan Milenković su pozvani da svedoče zbog toga što je Apelacioni sud, po žalbi postupajućeg tužioca u ovom postupku Saše Drecuna, u februaru ove godine ukinuo odluku Višeg suda o izdvajanju ključnih dokaza i naložio sudu da ponovo razmotri svoju odluku, ali da prethodno sasluša petoricu inspektora koji su učestvovali u akcijama na „Jovanjici“.

Naime, na predlog advokata odbrane, izdvojeni su dokazi prikupljeni tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019. godine, a odnose se na pronalazak 660 kilograma već osušenog kanabisa.

Obrazloženje izuzeća tih ključnih dokaza je bilo da je pretresanje bilo nezakonito, jer pretresanju imanja nisu prisustvovali vlasnici „Jovanjice“ Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić, kao ni tadašnji branilac Koluvije, a razloge zašto su se inspektori ipak odlučili da izvrše pretresanje nisu naveli u napomenama zapisnika o pretresanju tog dana.

Za razliku od „Jovanjice 1“, postupak „Jovanjica 2“ je u fazi pripremnog ročišta od maja 2021. godine.

Inače, po zakonu, pripremno ročište je zatvoreno za javnost i tek kad se ono završi može da počne glavni pretres koji je javan. U ovom slučaju, i kada bi se hipotetički konačno održalo pripremno ročište u septembru, to znači da suđenje sigurno neće početi pre oktobra ove godine, odnosno gotovo dve i po godine od prvog zakazanog ročišta u ovom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari