Aplauz za Mitića, zvižduci za Koluviju: Kako je proteklo okupljanje građana ispred Specijalnog suda? (VIDEO) 1foto Nina Čolić Danas

Oko stotinak građana okupilo se danas ispred Specijalnog suda, u Ustaničkoj ulici, da bi dali podršku policajcima koji su otkrili aferu „Jovanjica“, imanja u vlasništvu Predraga Koluvije, optuženog za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu.

Skup je bio zakazan za 9 časova, a već oko 9.30 prostor ispred suda bio je ispunjen građanima.

Koluvija se nešto pre 10 časova, u pratnji više osoba, pojavio ispred Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, prisutni su dolazak Koluvije u sud ispratili zvižducima i pokličima „lopove“, dok su dolazak policajaca ispratili aplauzom.

Okupljeni građani ovacijama su dočekali inspektora Dušana Mitića koji danas nastavlja svedočenje u slučaju „Jovanjica“.

Kada su ugledali inspektora kako se približava zgradi suda, građani su počeli da aplaudiraju i uzvikuju „heroj“ i „ne damo Dušana!“

Pre početka suđenja, predstavnici dela opozicije poručili su građanima da inspektore Mitića i Slobodana Milenkovća štiti samo javnost i da nigde u svetu nije zabeleženo da policajci koji su otkrili tako veliku fabriku droge budu tretirani kao osumnjičeni.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da su se građani okupili u znak podrške Mitiću i Milenkoviću, ali i zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Dubaija, „da svaka kuća u Srbiji ima ono što je nađeno u Jovanjici“, što je indicija da je to „državni projekat“.

Milivojević je kazao da neki iz opozicije o predmetu „Jovanjica“ znaju mnogo više detalja nego što je rečeno.

On je kazao da sada nema konkretnih dokaza, ali da će se građani, kada režim bude pao, „čuditi u kakvoj su državi živeli“.

Milivojević je, povodom pretnji od predstavnika režima da će inspektore koje svedoče o Jovanjici „progutati mrak“, rekao da „mrak više ne pada u Srbiji da bi nekog progutao“.

Marinika Tepić je da inspektore Mitića i Milenkovića „štiti jedino javnost i jedino im ona drži glavu na ramenima“.

Ona je kazala da Koluviju u sudnici brani njegov advokat Vladimir Đukanović, a i van sudnice ga takođe brani.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je novinarima da „kada nepravda postane pravilo, otpor građana mora da postane obavezan“.

„Naša je obaveza da podržimo ljude koji su zdravo tkivo u sistemu“, istakao je Aleksić.

Govoreći o slučaju Jovanjica, on je rekao da se ne sme odustati dok se ne otkrije ko su nalogodavci za stvaranje „najveće plantaže marihuane u Evropi“.

On je kazao da kada „predstavnici vlasti brane Koluviju, a napradaju inspektore koji su Jovanjicu otkrili, oni brane sebe“, dok su inspektorima ugroženi životi umesto da budu odlikovani.

„Predrag Koluvija je samo izvođač radova“, rekao je Aleksić i dodao da je cilj da se optužnicom obuhvate i nalogodavci tog projekta, kao i da „predstoji formiranje optužnice ‘Jovanjica 3′“ koja će se time baviti.

Suđenje je počelo u 10 časova nakon čega su se građani okupljeni ispred Specijalnog suda polako razišli.

Sa građanima su bili i brojni opozicioni političari Miroslav Aleksić, Dragan Đilas, Pavle Grbović, Đorđe Miketić, Borko Stefanović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Biljana Stojković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari