Na 30. godišnjicu ubistva 13 vojnika JNA u Karlovcu ratnom zločincu oslikan mural 1Foto: Shutterstock

U Karlovcu, u blizini Koranskog mosta gde je na današnji dan 1991. ubijeno 13 zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), otkriven je mural s likom Mihajla Miše Hrastova osuđenog u Hrvatskoj za taj ratni zločin. 

Nekoliko stotina pripadnika iz jedinica specijalne policije iz cele Hrvatske, kao i Karlovčana s odobravanjem su pozdravili otvaranje murala na kojem je govorio sam Hrastov.

„Na ovom sam muralu sasvim slučajno ja, mogao je biti i netko drugi od mojih saboraca, sudbina je bila takva da sam ja. I, eto, sada gledam u svoju braću po oružju i mlade i BBB koji su mural oslikali i smatram da je to spomen na sve hrvatske branitelje“, rekao je Hrastov.

„Ovde se branila Hrvatska“

Predsednik Udruge specijalne policije Grom Karlovac Josip Slačanin rekao je da se na današnji dan treba prisetiti slavnih dana ponosa i slave i tog 21. rujna 1991. „kada se ovde nije branio samo Karlovac, nego i cela Hrvatska“.

„Mišo Hrastov je s našim momcima specijalcima napravio veliku stvar, odgovorno to kažem jer da nije bilo tog čina, možda ni nas sada ovde ne bi bilo“, poručio je Slačanin.

Za činjenicu da je Hrastov osuđen na hrvatskim sudovima za ratni zločin rekao je da je „Mišo odradio svoje mrcvarenje“ i sada treba gledati u budućnost.

„Mi nismo počeli ovaj rat, mi smo se obranili, mi smo pobednici“, rekao je.

Nakon toga, svi su se uputili na Koranski most, udaljen 300-tinjak metara i onde zapalili baklje i skandirali Miši Hrastovu. pa se potom razišli.

O predlogu udruženja Specijalne jedinice policije „Grom“ da se Koranski most preimenuje u ime njihove jedinice treba da odluči karlovačko Gradsko veće koje večeras još zaseda i nije došlo do te točke dnevnog reda.

Hrastov osuđen za ubistvo rezervista na Mostu

Prvom optužnicom tada Okružnog javnog tužilaštva u Karlovcu, maja 1992. godine, započeo je krivični progon karlovačkog specijalca Mihajla Miše Hrastova, a završio je maja 2015. godine presudom Vrhovnog suda na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina – ubistva 13 i ranjavanja dvojice srpskih rezervista na Koranskom mostu septembra 1991. godine. izvestio je svojevremeno Jutarnji list.

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas upozorio je juče da će na 30. godišnjicu ubistva rezervista JNA na Koranskom mostu, u Karlovcu „službeno“ biti otkriven mural pripadniku hrvatskog MUP Mihajlu Hrastovu koji je pravosnažno osuđen za taj zločin na četiri godine zatvora.

Iz Veritasa su podsetili da su 21. septembra 1991. pripadnici hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde ispred mosta na reci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

„Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a u drugoj grupi je bilo 17 vojnika srpske nacionalnosti od kojih je 13 likvidirano, većina hicima iz automatskog oružja, a nekoliko je zaklano“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da se troje rezervista spasilo skokom s mosta a da je četvrti sa teškim povredama tokom noći uspeo da se izvuče ispod tela mrtvih saboraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari