Na beogradski aerodrom sleteo još jedan avion sa medicinskom opremom iz Kine 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

 Večeras je na beogradski aerodrom sleteo još jedan avion koji je iz Kine dopremio medicinsku opremu, među kojima respiratore, zaštitna odela i maske kao i testove za korona virus.

Avion je u Surčinu dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je navela da je let organizovao UNDP a da troškove leta u iznosu od oko 450.000 snosi EU.

„Let iz kineskog grada Tjenđin nosi kliničke i transportne respiratore, maske, zaštitna odela, testove i opremu koju je Srbija kupila iz budžeta ali i koju je donirala Kina i privatne kompanije iz te zemlje, poput kompanije HBIS koja je spasila Železaru Smederevo, koja je donirala nekih 1,32 miliona evra“, kazala je premijerka novinarima na aerodromu.

Ona je dodala da je dopremljen deo opreme koju su kineske kompanije IBS i Elefant Alijans donirale sa nekoliko miliona evra.

„Ovo je poruka solidarnosti i jedinstva i prelep primer kako svet postaje jedno u teškim vremenima. To zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote građana Srbije“, kazala je premijerka.

Dodala je da se procenjuje da će za isporuku celokupne medicinske opreme koju je Srbija kupila ali i koju su donirale Kina i kompanije iz te zemlje, biti potrebno desetak letova pri čemu će EU, kako je rekla, pokriti troškove bar četiri leta.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je dopremljen medicinski materijal i oprema koji su „najpotrebniji Srbiji“.

„Železara Smedereo je simbol našeg čeličnog prijateljstva i ovako kompanija HBIS pokazuje odgovornost prema društvu Srbije gde radi i živi. Raduje me što se sve više ljudi solidariše u borbi protiv korona virusa, ovo je dobar pokazatelj solidarnosti čovečanstva, a solidarnost je snaga“, kazala je ambasadorka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je solidarnost ugrađena u DNK Evropske unije.

„Kad je epidemija korona virusa bila na vrhuncu u Kini, EU je poslala više od 45 tona materijala a povratnim letom vratila između ostalih i građane Srbije. Mi smo tu da pokažemo našu solidarnost sa narodom Srbije i da mu pomognemo, da pokažem da ćemo zajedno prevazići teškoće u duhu solidarnostii i zajedništva“, kazao je Fabrici.

Po rečima predstavnika kompanije HBIS, Srbiji je donirano 100.000 zaštitnih maski M-95 i 30.000 medicinskih izolaciionih maski, 500.000 jednokratnih medicinskih rukavica za pregled, 20 kompleta infracrvene opreme za merenje temperaturen i 25.000 test reagensa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari