Na bogatoj staroplaninskoj trpezi sve same đakonije 1Foto: Zoran Panić

Treća  po redu manifestacija ‘’Darovi netaknute prirode’’ održana je u selu Dojkinci na Staroj planini, udaljenom od Pirota 40 kilometara i izazvala je veliko interesovanje učesnika i posetilaca ne samo za vrhunsku hranu sa Stare planine nego i ljubitelja prirode.

Predstavljena  su jela pripremljena od krompira, pasulja, paprika i drugih darova prirode kojim je ovaj kraj bogat . Osim meštana Dojkinaca, svoje standove imali su i meštani iz susednih sela. Organski krompir, luk, šargarepa, cvekla, paprika, paradajz, pasulj, drenjine, šumski plodovi, razna jela, pite, pogače, kolači, sokovi, džemovi , lekovito bilje,  sve to se našlo na bogatoj trpezi u Dojkincima na pravoj prezentaciji darova netaknute prirode na Staroj planini.

– Proizvodnjom krompira bavim se šest godina. Iz godine u godinu povećavamo površinu pod krompirom. Krompir je vrhunskog kvaliteta. Nadmorska visina do 1000 metara je idealna za gajenje krompira, peskoviti zemljište je izuzetno, a i klima utiče na ovako kvalitetnu proizvodnju-kaže Miljan Živadinović koji posetiocima nudi kvalitetan krompir.

Manifestaciju su organizovali Savet Mesne zajednice Dojkinaca uz podrsku Turisticke organizacije Pirota i Grada Pirota.

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Ivica Veljković kaže da se raduje velikoj poseti.

-Imamo vise od 30 standova. Cilj je da to bude staroplaninski sabor u Dojkincima.Nadam se da će i ostala sela krenuti sa nekom svojom manifestacijom. Cilj je I da se cela Stara planina podigne na jos veci nivo I da dobije značajno mesto na trustičkoj mapi Srbije. Ova manifestacija je pokazala da ima potencijala da da dodatan impuls oživljavanju sela Dojkinci, ali i Stare planine- kaže Veljković.

Dragan Jovanović iz Turističke organizacije Pirot kaže da Stara planina ima ogromne potencijale za aktivan odmor, a hrana je  posebno važan adut.

-Dojkinici su najposećenije selo na Staroj planini, dolazi veliki broj turista, posećuju Sportsko rekretativni centar i ceo ovaj kraj a  ima potencijala da se dalje razvija. Turisti koji ovde dolaze traže kvalitetan sir, kačkavalj, pirotsko  jagnje,, borovnicu, pečurke, med. To je nešto od čega može da se krene kada je reč o razvoju turizma. Tu je i prelepa pridoda- kaže Jovanović

Manifestaciju je posetio i zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović, koji je  posle obilaska standova i razgovora sa izlagačima izjavio da Gradska uprava podržava ovakve manifestacije u selima koje imaju za cilj oživljavanje sela i razvoj turizma.

U centru sela po veoma lepom vremenu održano i pravo narodno veselje  a uveče je je održan  koncert rok muzike u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari