Na "crvenoj listi" Interpola 20 državljana Srbije 1Foto: EPA WALLACE WOON

Na crvenoj listi poternice Interpola, koji je izdao nalog za hapšenje 12 osoba zbog oružanog sukoba u selu Banjska, nalazi se ukupno 20 lica sa srpskim državljanstvom.

Njih uglavnom traže države iz regiona: Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH), Mađarska, ali i Kipar, Češka i Brazil, pretežno zbog izvršenja različitih zločina, trgovine drogom, ali i zbog teških ubistava.

Posredstvom UNMIK, a na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, Interpol je raspisao poternicu za bivšim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj 24. septembra.

U oružanom sukobu tada je jedan kosovski policajac ubijen, a jedan ranjen, nakon čega su u razmeni vatre sa policijom Kosova poginula i trojica srpskih napadača, koji su bili deo Radoičićeve oružane grupe.

Na crvenoj listi, koju Interpol izdaje za počinioce najtežih krivičnih dela se nalazi Ertan Mujović (42) koga BiH traži zbog krivičnih dela koja uključuju nedozvoljene polne radnje prema maloletnicima, piše N1.

Interpol je raspisao crvenu poternicu i za bivšim pripadnikom snaga bosanskih Srba Dušanom Spasojevićem koji se nije pojavio na svom suđenju u svojstvu osumnjičenog za silovanje Bošnjakinje tokom rata u maju 1992. godine.

Bosna takođe traži i Sašu Dunovića (48) zbog zločina protiv čovečnosti. On je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske koji je optužen za zločine u Ključu.

Zbog ratnih zločina traži se i Milojko Kovačević koji je optužen za prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti u mestu Donje Veletovo, u opštini Višegrad, u junu 1992. godine.

Marjanović Dragan (52), Adamović Zoran (60), Duka Miroslav (63), Lazić Vinko (64), Vojvodić Blagoje (61), Bogićević Čedo (52), Lukić Boško (83) se nalaze na crvenoj poternici zbog zločina protiv čovečnosti.

Drakulić Rajko (59) i Kosorić Svetozar (70) traže se zbog zbog optužbi za genocid na području Srebrenice.

Među najtraženijim beguncima nalazi se i Slobodan Kostovski. Prema podacima sa sajta Interpola, poternicu za Kostovskim raspisala je brazilska policija zbog međunarodnog šverca narkotika.

Za Ivanom Milovanovićem iz Užica, pripadnikom kriminalne grupe „Pink Panter“ za kojim je Kipar raspisao poternicu, tragalo se zbog pljačke u Limasolu, u toj zemlji, koja se dogodila decembra 2012. godine.

On se sumnjiči da je sa trojicom saučesnika upao u zlataru u Limasolu i za samo nekoliko minuta, ukrao nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra. Prema pisanju medija, Milovanović je 2016. godine uhapšen u Nemačkoj, iako njegovo ime i dalje stoji na sajtu Interpola, navodi Nova.rs.

Najmlađi sa Interpolove poternice je Jovan Bjelotomić (27) koji se tereti za pljačku banke.

Među najtraženijim beguncima koji imaju dvojno državljanstvo nalazi se i jedna žena – Slobodanka Tošić, koja je tražena kao pripadnica kriminalne organizacije i zbog ubistva.

Slobodanka Tošić osuđena je u odsustvu, jer je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ, u Lukavici kraj Sarajeva.

Ona je najpoznatija osoba na ovom spisku, budući da je bivša Miss fotogeničnosti BiH i Playbojeva zečica. Tošićeva je osuđena na dve i po godine zatvora zbog saučesništva i uhapšena je u policijskoj akciji, ali je uspela da pobegne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari