Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine primenjena nova tehnika lečenja aorte 1Foto: Shutterstock/Gumpanat

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) uvedena je FET tehnika za lečenje najtežih bolesnika sa kompleksnim bolestima aorte, a samo u poslednjih nekoliko nedelja ovom procedurom lečene su dve osobe sa velikim uspehom, saopštio je danas taj institut.

Kod jednog pacijenta FET tehnika dopunjena je takozvanom TEVAR procedurom koja podrazumeva i endovaskularni plasman dodatnog stent – grafta u silaznu aortu.

Institut u saopštenju ističe da takva kombinovana procedura „predstavlja retkost i u najeminentnijim svetskim centrima i po prvi put je izvedena na našim prostorima“.

Usvajanjem tako kompleksnih procedura na aorti koje kombinuju klasičan hirurški pristup zajedno sa endovaskularnim pristupom Institut se, kako je navedeno, „pozicionirao kao liderska ustanova u našoj zemlji“.

„Kod kombinovane primene FET tehnike i TEVAR procedure na pacijentu je prvo izvršena zamena aorte koja je bila dostupna pristupom kroz sredogruđe, a potom je, uz pomoć naših kolega interventnih radiologa i kardiologa, izvršeno dodatno pokrivanje još jedne aneurizme u distalnoj aorti TEVAR tehnikom“, rekao je dr Lazar Velicki, ističući da je za tako zahtevnu intervenciju „bio neophodan i ekspertski tim koji je posebno edukovan za izvođenje procedura takvog tipa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari