Na Iriškom vencu obeležena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Polaganjem venaca na spomenik „Sloboda“ na Iriškom vencu obeležena je 80. godišnjica podizanja ustanka naroda Srbije protiv fašizma.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da „odajemo počast najuzvišenijim i najtrajnijim ljudskim vrednostima – slobodi, rodoljublju, hrabrosti i spremnosti na žrtvu.

„U pobedu nad fašizmom srpski narod, najviše na prostoru bivše Jugoslavije, ugradio je ogroman broj života svojih najboljih i najhrabrijih sinova i kćeri, svrstavši se tako u red velikih, hrabrih i ponosnih naroda koji su tom zlu stali na put i sprečili ga da zavlada svetom. Svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde, slobode i čovečnosti, zaslužuju iskreno divljenje, najdublje poštovanje i večnu zahvalnost”, istakao je Mirović.

Vence na spomenik položili su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici ambasada Rusije i Belorusije, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Saveza antifašista Vojvodine.

Na svečanoj akademija SAV-a predsednik te organizacije Duško Radosavljević podsetio je da je ustanak podigla KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom.

„Komunisti i pripadnici drugih levih partija, ti mladi ljudi nisu se mirili sa okupacijom i nisu hteli da čekaju kada će doći na red za logore, a neki i na red za streljanje“, rekao je Radosavljević.

On je podsetio da je pod plaštom antikomunizma širom Evrope na delu revizija istorije, a na stranu antifašista svrstavaju se kolaboracionisti, koji su rehabilitovani i da to stvara zabunu među mladima.

Književniku i javnom delatniku Filipu Davidu Savez antifašista dodelio je priznanje „Đorđe Subotić“ za doprinos borbi protiv fašizma.

On je u svojim romanima pisao o korenu tog zla, s kojim se suočio još od najranijih dana, jer je rat i okupaciju preživeo zahvaljujući komšijama u sremskom selu Manđelos. Njegov otac Frederik priključio se partizanima, a brojni članovi porodice stradali su u logoru na Sajmištu. Bio je odsledni borac protiv Miloševićevog režima zbog čega je izbačen iz RTS-a, ali nije ustuknuo ni pred pretnjama proterivanja iz zemlje ni likvidacije, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari