Na Kalemegdanu se podižu tramvajske čekaonice 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Nosite tkanine svelih boja, bićete zdravi. Krojač Rejmond Tviford hoće da nametne Amerikancima modu svetlih tkanina.

Na Kalemegdanu se podižu tramvajske čekaonice 2Tviford je čovečuljak od pedeset godina, koji radi u Njujorku i njegova krojačka radnja je i duševna klinika, gde se podmlađuju stariji ljudi, piše list Pravda pre 80 godina.

On tvrdi da boje pozitivno utiču na čovečije nerve, i kada se upotrebe u pravo vreme, mogu da izleče stomačne bolesti, malodušnost i potištenost.

Prema njegovim tvrdnjama, čovek kad je obučen u crveno, oseća se jak i preduzimljiv, od žute boje vedar i raspoložen, od zelene boje čovek postaje zaljubljen, a plava boja umiruje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme piše o tome kako se na Kalemegdanu, kod železničke stanice i kod Auto-komande podižu tramvajske Na Kalemegdanu se podižu tramvajske čekaonice 3čekaonice.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća odlučeno je da se postepeno na važnijim saobraćajnim čvorovima podignu nove tramvajske čekaonice.

Tako će se u najskorije vreme podići ove tri tramvajske čekaonice, a utvrđeno je da pored postojećih, u Beogradu treba podići još 20 novih čekaonica.

Prestonica ima veoma mali broj tih čekaonica, a one čekaonice koje su ranije podignute nimalo ne odgovoraju urbanističkoj koncepciji Beograda.

Beograd ima svega sedam tramvajskih čekaonica, nesrazmerno raspoređenih, pisao je list Vreme pre 80 godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari