Na Kameničkoj adi u Novom Sadu demineri pronašli automatsku pušku sa pet okvira 1Ilustracija, Foto: Centar za razminiranje

Dosadašnji rezultati razminiranja Kameničke ade, kod Ribarskog ostrva u Novom Sadu, gde treba da bude izgrađen novi četvrti most, pronađena je automatska puška sa pet okvira i određenom količinom municije, kazali su iz Centra za razminiranje.

Kako kažu, „Projekat čišćenja od eksplozivnih ostataka rata na lokaciji za izgradnju mosta preko reke Dunav“, podeljen je u četiri faze i odnosi se na površinu koja se nalazi na kopnenom delu, na mestu gde će biti izgrađen most.

Prilikom radova na drugoj i trećoj fazi, pregled površina na kojima je izvođač „Milenijum tim“, obavljeno je dubinsko snimanje do tri, odnosno šest metara.

„Tom prilikom nisu utvrđene kritične greške određene ovim projektom. Tokom dosadašnjeg izvođenja radova, izvođač je pronašao oružje – automatsku pušku sa pet okvira. Takođe, urađeno je uvođenje izvođača u četvrtu fazu koja podrazumeva korišćenje „bore hole“ metode“, rekli su iz Centra.

Na Kameničkoj adi u Novom Sadu demineri pronašli automatsku pušku sa pet okvira 2
Foto: Centar za razminiranje

Podsećanja radi, kako dodaju, tokom bombardovanja 1999. godine, grad Novi Sad bio je jedan od najteže bombardovanih gradova, a mete bombardovanja bili su vojni, privredni, saobraćajni, zdravstveni, obrazovni, stambeni i mnogi drugi civilni objekti.

„S obzirom na to da je tokom bombardovanja uništen i Most slobode preko reke Dunav, opravdano je očekivati da se na sumnjivoj opasnoj površini nalazi EOR (eksplozivni ostaci rata). Realizacijom ovog projekta otkloniće se opasnost koju EOR predstavlja za izgradnju mosta i bezbednost ljudi“, istakli su iz Centra.

Kako dodaju, izvođač će u koordinaciji sa njima, nastaviti dalje radove.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari