Na Krfu obeležena 106. godišnjica iskrcavanja srpske vojske 1Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf obeležena je danas centralnom državnom ceremonijom koju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Posle polaganja venaca na spomen-kosturnicu u Mauzoleju na ostrvu Vido i u „Plavu grobnicu“, navela je da Srbija „nikad neće zaboraviti stradanje, patnju i žrtvu srpskih junaka“.

„Srpski junaci, zauvek ćemo pamtiti vaše stradanje i patnju, ali i vašu hrabrost i borbu kako bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Na tome smo vam večno zahvalni. Živela Srbija“, napisala je ministarka u Spomen-knjizi u Mauzoleju – preneo je njen kabinet.

Počast srpskoj vojsci na ostrvu Vido odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, opštine Centralni Krf, policije i vojske Krfa, predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari