Na negotinskom sajmu zapošljavanja 20 poslodavaca, 150 ponuđenih radnih mesta i 300 nezaposlenih 1Foto: Opština Negotin

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u negotinskoj opštini je na evidenciji nezaposlenih 1.858 osoba, a održani Sajam zapošljavanja bio je prilika da neko od njih dođe do posla. Svoje potrebe za radnicima prijavilo je 20 poslodavaca, a pozivu NSZ da učestvuje na sajmu zapošljavanja odazvalo se 300 nezaposlenih.

Ono što je karakteristično za 14. sajam zapošljavanja održan u Negotinu, je da su poslodavci na osnovu iskazanih potreba više tražili radnike sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti i nekvalifikovane radnike.

Tražile su se negovateljice, medicinske sestre i servirke u domovima za stare, ugostitelji su ponudili radna mesta konobarima, kuvarima, pica majstorima, pomoćnim radnicima u kuhinji.

Na spisku ponuđenih radnih pozicija bili su i vozači, prodavci, administrativni i pomoćni radnici u magacinu, autolimari, biletari-dispečeri, prodavci, monteri, po jedan automehaničar i serviser poljoprivrednih mašina, a “Telekomu” je potrebno 25 agenata terenske prodaje.

Hemijskoj industriji u Prahovu potrebni su nekvalifikovani radnici, elektrotehničari, zavarivači, bravari, vozači industrijske mehanizacije, radnici-plastičari, konstruktori građevinskih radova na ukupno 57 pozicija.

Kada su u pitanju visokoobrazovani, na negotinskom sajmu zapošljavanja četiri poslodavca tražila su hemijsko-tehnološke inženjere za laboratoriju i pogon, građevinske i mašinske inženjere, inženjere elektrotehnike i inženjere saobraćaja.

Sajam zapošljavanja jedna je od mera aktivne politike koje lokalna samouprava sprovodi u saradnji sa NSZ i ona je prema rečima predsednika opštine Negotin  Vladimira Veličkovića “ važna kako bi se ostvarili kontakti između poslodavaca i nezaposlenih, animirala javnost u vezi rešavanja problema nezaposlenosti i povećala informisanost nezaposlenih”.

Preostale dve mere predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje su stručna praksa i podrška samozapošljavanju. Subvencija za samozapošljavanje koja se dodeljuju nezaposlenom jednokratno iznosi 250.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari