Na osam vodnih jedinica u Srbiji proglašena vanredna odbrana od poplava, najteže u Prijepolju 1Foto: MOD

Na osam vodnih jedinica u Srbiji proglašena je vanredna odbrana od poplava posle dugotrajnih i obilnih padavina za vikend, zbog kojih su naglo skočili vodostaji reka, a kraj poplavnog talasa očekuje se sutra.

Situacija je danas bolja u Novom Pazaru i Tutinu, dok je zbog porasta vodostaja Lima trenutno najteže u Prijepolju, prenosi N1.

Reka Vidrenjak kod Tutina vratila se u korito. U bujici je stradalo dvoipogodišnje dete, a iz opštine kažu da je voda ugrozila oko 50 domaćinstava i da će pričinjena šteta tek biti procenjena.

Stabilno je i u Novom Pazaru posle teške situacije zbog izlivanja Jošanice. Neki delovi grada i dalje imaju problem sa vodosnabdevanjem, osnovne i srednje škole su, po odluci kriznog štaba, odložile početak radne nedelje, a delovi pojedinih kuća i zemljišta su još pod vodom.

„Prvi poplavni talas koji je juče naišao pogodio je najviše Novi Pazar i Tutin. Situacija je danas tamo pod kontrolom, reke su se vratile u korita u neuređenim delovima gde su bile izlivene. Danas sprovodimo određene mere na reci Lim u Prijepolju, gde je sada najteža situacija“, kaže direktor Srbijavoda Goran Puzović.

U Prijepolju voda je odnela deo ograde sportskog terena, a poplavljena je pijaca, lokalni putevi, poljoprivredno zemljište i pojedina domaćinstva.

Kod Brodareva odron je zatrpao ulaz u tunel, na magistralnom putu ka Crnoj Gori.

Dežurne službe prate vodostaj Lima koji je od jutros u porastu, a na kritičnim deonicama je postavljena mobilna oprema za odbranu od poplava.

„Ukoliko bi Lim porastao još nekih 30-40 centimetara došao bi do prvih kuća, što bi smatrali ozbiljnom pretnjom za živote i rad stanovništva i proglasili bismo vanrednu situaciju“, kaže predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

U Srbiji je palo između 120 i 140 litara kiše po kvadratu za 24 sata, vodni objekti su izdržali, a izlivanje se desilo na neuređenim delovima, kažu iz Srbijavoda.

Zbog toga je u osam vodnih jedinica na snazi vanredna odbrana od poplava.

Prate se vodostaji na Ibru od Kraljeva do Novog Pazara, na Limu kod Prijepolja, Drini kod Loznice, Kolubari kod Valjeva, Lepenici kod Kragujevca, Velikpj Moravi kod Ćuprije i Paraćina i Zapadnoj Moravi kod Kruševca i Čačka.

Kraj poplavnog talasa, koji je u nedelju zahvatio delove Srbije, očekuje se sutra, poručuju nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari