Nastupom pevača iz svih krajeva Srbije, koji su u porti crkve Svete Trojice izvodili duhovnu muziku, završen je ovogodišnji 1o. Sabor „Vrela Homolja“ kome je prisustvovalo u tri dana više od lo.ooo gostiju. Posetioci su uživali u pesmi i igri kulturno-umetničkih društava, estradnih zvezda narodne i zabavne muzike, nedirnutoj prirodi, homoljskom jagnjećem pečenju, siru i medu i drugim đakonijama koje su pripremile zlatneruke, pecanju pastrmle na Vrelu Mlave, razgledanju arheološke izložbe „Homolje kroz vekove“ i proizvoda starih zanata.

Predsednik opštine žagubica Dragi Damnjanović posebno ističe Sajam preduzetništva na kome je nastupilo oko 5o izlagača od privrednog do bankarskog sektora.

– Svoj štand imala je mešovito srpsko-italijanska firma „Euro pelet“ koja je potpisala ugovor sa Vladom Srbije i opštinom Žagubica o otvaranju Fabrike peleta – ekološkog goriva koje se proizvodi od drveta. Dali smo im 4,5 hektara zemljišta u industrijskoj zoni i obezbedili infra-strukturu i oni će do oktobra otvoriti pogon u Žagubici i zaposliti 35 radnika. Reč je o proizvodu koji kompletno ide u izvoz. Imali smo i okrugli sto o kamenjarstvu u Homolju jer naša opština raspolaže velikim bogastvom mermera – naglašava predsednik opštine Žagubica Dragi Damnjanović.

Brojni posetioci koji su proteklih dana boravili u Žagubici odlaze iz ove Homoljske opštine puni utisaka. Zorica Antić iz Petrovca na Mlavi priča da je sve bilo prelepo ali da su na nju najveći utiak ostavila kulturno – umetnička društva i nastup Zvezda granda.

– Predivne su narodne nošnje i igre koje sam videla. To bogastvo rektko ko u Evropi ima i to treba čuvati. Oduševile su me i Zvezde granda, a videli ste sa kolikim aplauzom ih je publika ispratila i sve vreme pevala sa njima. Probala sam i stara homoljska jela i veoma su mi se dopala jer su od zdrave hrane – kaže Zorica.

U bogatoj ponudi programa bilo je zabave za svačiji ukus. Mladima se najviše dopao koncert Bajage i instruktora.

Za dolazak na vrela Homolja platili 2.ooo evra

Članovi kluba „Barili“ iz grada Braunau u Austriji, koji su osnovali radnici iz Srbije na privemenom radu, na Sabor „Vrela Homolja“ doputovali su sa folklornim ansamblom. Novica Radivojević trener folkloraca priča da su oni samo za autobuski prevoz platili 2.ooo evra.

– Taj novac obezbedili su zajedno naš klub „Barili“ i roditelji dece koja igraju u folkloru. Videli ste u kako su se sjanom svetlu predstavili naši ćlanovi – kaže Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari