Na severu Švedske pronađena velika količina retkih metala neophodnih za električna vozila 1Foto: EPA/ANDERS WIKLUND

Švedska kompanija LKAB saopštila je da je kod grada Kiruna na severu Švedske pronašla rude više od milion tona retkih metala, što je najveće takvo nalazište u Evropi.

Retki zemni metali neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa i koriste se u električnim vozilima, turbinama vetra, za prenosivu elektroniku, mikrofone i zvučnike, prenosi Rojters.

„Ovo je dobra vest, ne samo za LKAB, region i Švedsku, već i za Evropu. To bi moglo da postane značajno za proizvodnju kritičnih sirovina koje su značajne za omogućavanje zelene tranzicije“, izjavio je izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom.

Ta vrsta rude se ne iskopava nigde u Evropi, zbog čega je ceo kontinent zavisan od uvoza, a očekuje se da u narednim godinama potražnja poraste zbog sve veće proizvodnje električnih vozila.

Ministarka energetike Švedske Eba Buš izjavila je da je ovo otkriće prekretnica za zelenu tranziciju u Evropi, prenosi švedski javni servis SVT.

„Ovo će igrati ključnu ulogu za zelenu tranziciju u Evropi. Postoji veliki potencijal da Evropa predvodi zelenu tranziciju. Možemo istovremeno da smanjimo emisije štetnih gasova i da budemo konkurentni“, rekla je Eba Buš.

Međutim, sa iskopavanjem novootkrivenih ruda neće se početi uskoro. Iz LKAB-a su saopštili da planiraju da podnesu prijavu za eksploataciju već ove godine, ali su naveli da će biti potrebno između 10 i 15 godina da iskopavanje ruda počne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari