Na slobodi još jedan osuđeni za ratne zločine počinjene na "Ovčari" kod Vukovara 1Foto: Stefana Savić

Apelacioni sud u Beogradu pustio je na uslovnu slobodu još jednog osuđenika za ratni zločin na Ovčari nakon izdržane dve trećine kazne – Miroljuba Vujovića, saznaje Danas.

Podsetimo, Vujović je jedan je od osuđenih za ubistvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

Zajedno sa Predragom Milojevićem i Stankom Vujanovićem pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora. Trenutno su sva trojica na slobodi.

U rešenju Apelacionog suda od 28. januara, navodi se da se uvažava žalba branioca osuđenog Vujovića i preinačuje odluka Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za ratne zločine od 11. januara ove godine u kojoj je traženo da se Vujovićev zahtev odbije.

U odluci Apelacionog suda piše da je osuđeni Vujović dve trećine kazne, a da iz izveštaja zatvora u Sremskoj Mitrovici proizilazi da su ispunjeni svi zakonski uslovi za usvajanje Vujovićeve molbe za puštanje na uslovnu slobodu.

“S obzirom na navedeno, može se zaključiti da se osuđeni Miroljub Vujović u toku izdržavanja kazne tako popravio da se može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo”, piše u odluci Apelacionog suda.

Uslovni otpust Vujoviću trajaće do isteka kazne, dakle do jula 2028. godine. Ukoliko Vujović, dok je na uslovnom otpustu, učini jedno od krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora preko godinu dana sud može opozvati uslovni otpust.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu 2004. godine, a prva presuda doneta je 2009.

Od ukupno 24 optuženih, pravnosnažno je osuđeno njih 11.

Apelacioni sud je u novembru 2017. pravosnažno potvrdio prvostepenu presudu Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću i Predragu Milojeviću na po 20 godina zatvora, Goranu Mugošu na pet godina, Miroslavu Đankoviću i Ivanu Atanasijeviću kazna je smanjena sa 20 na po 15 godina zatvora, a Saši Radaku na pet godina zatvora.

Nadi Kalabi pooštrena je kazna sa devet na 11 godina, a oslobođeni su Milan Vojnović, Jovica Perić, Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su prvostepeno bili osuđeni na 15, 13, šest i pet godina zatvora, dok je Đorđe Šošić tokom postupka pred Apelacionim sudom preminuo.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je tri presude kojima je dosuđena odšteta članovima porodica ubijenih na Ovčari i obvezao Ministarstvo obrane da isplati naknadu štete zbog smrti bliske osobe.

Za zločin na Ovčari pred Haškim tribunalom pravosnažno su osuđeni major Veselin Šljivančanin i pukovnik JNA Mile Mrkšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari