Na Šodrošu u Novom Sadu počeo "Kordon parti": Robi policiji odsvirao "Narodnu pesmu" od Parafa 1foto: A. L.

“Kordon parti” kako su ga nazvali aktivisti Šodroš surviver kampa počeo je danas oko 17 časova u blizini ograde gde su krenuli pripremni radovi za četvrti most u Novom Sadu.

Pored Novosađanki i Novosađana koji su došli na ovu žurku, prisutne su i jake policijske snage, ali dosta manji broj nego što je to bilo prošlog vikenda, kada je u šumi na Šodrošu bilo između 400 do 500 policajaca.

Prisutne je na gitari oko 18 časova počeo da zabavlja muzičar i panker Robi, a žurka je ponela ovo ime zbog minulih događaja i sukoba aktivista i građana sa policijom koja čuva buduće veliko gradilište kineske kompanije CRBC. Ova strana firma treba da gradi most koji i dalje mnogo toga više krije nego što otkriva. Robi je odlučio da program otvori prigodnom „Narodnom pesmom“ od riječkih Parafa.

Kamperi koji čuvaju Šodroš pozivali su na žurku i kako su rekli „starog pankera, a taze gradonačelnika Novog Sada“ Milana Đurića, da im se pridruži. Novi gradonačelnik je u Novom Sadu pre političke karijere bio dobro poznat u alternativnim krugovima koji su gajili ljubav prema pank muzici. Međutim, pozivu se nije odazvao.

“Kad već neće s nama da razgovara, neka dođe da uživa u prirodi i muzici, među građanima. Ne postoji sigurnije mesto trenutno u gradu na koje među ljude može da se pojavi i predstavi, jer čuvaće ga prekobrojna policija koju dan – noć drži u šumi Šodroša. Poziv važi za ceo njegov kabinet“, rekli su aktivisti.

Kako dodaju, kordon policije uz ograde koje čuvaju strani kapital i domaće poslušnike, na Šodrošu do sada nije volja građana uspešno probila. Još uvek nije kasno da to učine zakoni i struka. “Dok taj dan čekamo, probajmo još ovaj put sa pesmom. Nikom nije škodila, nikog nije povredila”, naveli su aktivisti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari