Na spomen obeležje na Crnom vrhu položeni venci i cveće povodom Dana omladinskih radnih akcija 1Foto: bor.rs

Prvi dan aprila jeste dan šale, ali i Dan omladinskih radnih akcija koji se obeležavao u bivšoj Jugoslaviji, u znak sećanja na 1. april 1946. dan kada su počele pripreme za organizovanje izgradnje pruge Brčko – Banovići.

Nastale u vreme narodno-oslobodilačke borbe, omladinske radne akcije bile su naročito popularne po završetku Drugog svetskog rata i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu, naučne, sportske, kulturne i zabavne objekte u Jugoslaviji.

U posleratnim radnim akcijama građeni su auto-putevi, pruge, fabrike…

Početak akcijaštva datira nešto ranije budući da je prva omladinska radna akcija organizovana od 15. januara do 22. aprila 1945. godine na Crnom vrhu kod Bora.

Te poslednje ratne zime deset brigade sa 1630 omladinaca iz više okruga u Srbiji je u snegu i na temperature koja se spuštala do minus 32 stepena, nasekla i otpremila 15 hiljada kubika ogrevnog drveta za bolnice, škole I ostale ustanove, siromašne porodice.

Na novostvorenim goletima zasađeno je 20 hiljada jelovih sadnica, a Moravska i Zaječarska brigada je u vreme trajanja akcije izgradila 12,6 km pruge od Crnog vrha do Bora kojom su otpremana drva.

Iako se smatra ratnom radnom akcijom, ona je u neku ruku i začetnik omladinskog aktivizma i društveno-korisnog rada na prostorima bivše Jugoslavije.

U Gradskoj kući u Boru danas je za predstavnike boračkih organizacija u znak sećanja na omladinske radne akcije organizovan prijem čiji su  učesnici  zaključili  “da Bor i Srbija treba da se ponose “Crnim vrhom 45” jer je to svetao deo istorije našeg naroda koji je i u najtežim okolnostima pokazao solidarnost i jedinstvo, izdržljivost i veru u srećnije dane i godine”.

Nakon prijema, Predstavnici lokalne samouprave i boračkih udruženja su po završetku prijema položili  vence i cveće na spomen obeležje na Crnom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari