Na starim zrenjaninskim grobljima više nema mesta, sahranjivanje moguće samo na Novom groblju 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

U Zrenjaninu postoji šest grobalja o kojima se stara komunalno preduzeće iz ovog grada. Samo na Novom groblju moguće je sahranjivanje a na ostalim grobljima sahranjuju se oni koji na njima imaju porodične grobnice.

Iako je izgrađeno pre gotovo dve decenije, Novo ili zvanično Centralno groblje u Zrenjaninu nikada nije završeno u potpunosti.

Ovog proleća, sredstvima iz buždeta saniran je krov na dvema kapelama i popravljeni su skriveni oluci.

U pitanju je bila hitna intervencija kako bi se sprečilo prokišnjavanje i dalje oštećenje prostora i sačuvala bezbednost pristunih.

Za ovu namenu izdvojeno je 14 miliona dinara.

Gradske su vlasti najavile i drugu fazu radova u kojima je predviđeno da se kapele dodatno urede kao i da se izgradi prostor za održavanje daća, što je sve trebalo da bude urađeno još 2003. godine, kada je Novo groblje otvoreno.

Potpuni završetak Novog groblja je neophodan jer je, praktično, osim u malom delu Evangelsitičkog groblja, sahranjivanje u Zrenjaninu moguće samo na ovom groblju.

Na ostalim grobljima, Gradnuličkom, Tomaševačkom, Temišvarskom i Rimokatoličkom (Kalvarijskom), moguće je sahranjivanje samo onih koji na tom groblju imaju porodičnu grobnicu.

Kako kažu u komunalnom preduzeću koje se stara o sahranjivanju, na ovim su gradskim grobljima iscrpljene sve mogućnosti otvaranja novih grobnih mesta.

Najstarije groblje u Zrenjaninu je Gradnuličko, koje datira iz druge polovine XVIII veka pa Rimokatoličko, formirano početkom IXX veka. U XIX  veku formirana su i Tomaševačko, Temišvarsko, Evangelističko kao i Jevrejsko groblje, koje više ne postoji a spomenici koji nisu uništeni čuvaju se na Evangelističkom groblju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari