Načelnik Školske uprave Beograd otkazao druženje sa direktorima škola 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović obavestio je direktore beogradskih osnovnih i srednjih škola da se otkazuje današnje druženje na koje ih je prethodno pozvao, saznaje Danas.

Prema informacijama koje smo dobili od direktora, Filipović se na taj korak odlučio poštujući preporuku Ministarstva prosvete da se u školama ove godine ne organizuju proslave povodom novogodišnjih praznika.

Prethodno, Danas je objavio pismo Tijane Kovačević, direktorke Muzičke škole “Josip Slavenski”, koja je u odgovoru na poziv načelnika ŠU Beograd na druženje navela da je činjenica da ŠU Beograd na kraju ove kalendarske godine organizuje bilo kakvo druženje ili proslavu zastrašujuća i poražavajuća.

„Šta mi slavimo??? Verujem da smo svi svesni da će ova kalendarska godina biti najcrnjim slovima zapisana u istoriji ove države i školstva u Srbiji. U našem gradu, u jednoj od naših škola, desio se nezapamćen zločin posle koga mnogim porodicama više nijedan praznik neće biti isti. Svesna sam da život ne može i neće stati i verujem da smo i posle 3. maja imali i da ćemo imati mnogo razloga da slavimo, ali smatram da su u ovom trenutku direktori škola iz Beograda i ŠU Beograd poslednji koji treba da organizuju ovu vrstu ‘druženja'“, navela je Kovačević u odgovoru na poziv na proslavu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je uputila danas dopis obrazovno-vaspitnim ustanovama da se zbog tragedija koje su se dogodile 3. i 4. maja ove godine ne organizuju proslave.

„Kao što je naša sugestija bila da početak školske godine bude drugačiji, da prvi dani nove školske godine proteknu u razgovoru nastavnika i učenika, ne samo o predstojećim školskim obavezama, već i u razgovoru o emocijama i pravim vrednostima, tako smatram da uobičajene novogodišnje proslave u školama treba da ostavimo za neka druga vremena. Ova godina je bila tužna, najtužnija. Šta god da učinimo, roditeljima koji su izgubili decu to ne može da umanji bol. Sigurna sam da će biti prilika za radost i druženje“, navela je ministarka prosvete Đukić Dejanović u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari