Nacional: Vučić uštedu od penzija troši na engleski fudbal - da uništi političke protivnike 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, posredstvom državne telekomunikacione kompanije Telekom Srbija, za 600 miliona evra kupio pravo prenosa utakmica engleske fudbalske Premijer lige na šest godina kako bi se obračunao s Junajted grupom (United Group) piše hrvatski Nacional dodajući da ta suma zvuči neshvatljivo, budući da je osam puta veća od dosadašnje i da je tek za 100 miliona evra manja od sume koja je, kako tvrdi sama država, ušteđena trogodišnjim smanjenjem penzija u Srbiji.

U opširnom tekstu pod naslovom ,,Da uništi političke protivnike, Vučić uštedu od penzija troši na engleski nogomet“ Nacional piše da je Telekom tokom proteklih 18 meseci kupio prava i na prenose utakmica elitnih fudbalskh takmičenja Italije, Španije i Francuske, kao i Lige prvaka, ali po višestruko uvećanim cenama.

Postavlja pitanje da li je ,,menadžer Vučić svesno prihvatio da Telekom unapred stvara 150 miliona evra minusa godišnje samo na sportskim pravima i hoće li tu razliku platiti građani Srbije“.

List podseća i da je Telekom u pokušaju da uruši SBB koji posluje u sastavu Junajted grupe kao internet distributer i operator kablovske i satelitske televizije u Srbiji, krajem 2018. kupio lokalnog kablovskog operatora Kopernikus, čiji je vlasnik Srđan Milovanović čim je dobio 195 miliona evra, kupio od grčke kompanije Antena grup (Antenna Group) dve srpske televizije s nacionalnom frekvencijom – Prvu i O2 (nekadašnji B92).

Kako je Milovanovićev brat Zvezdan istaknuti funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke, bilo je jasno da je režim time dobio potpunu kontrolu nad svim TV kućama s nacionalnom frekvencijom, pa se krenulo u potiskivanje kablovskih rivala iz SBB-a, uz svest da Telekom ne može snositi posledice za nesposobnost i loše poteze, jer će država sve finansijski pokriti, piše Nacional.

Nacional dodaje i da je Telekom 2019. uložio 370 miliona evra  u kupovinu kablovskih operatora, ali je prošle godine ostvario samo simboličan rast prometa, kao i da je reč o kompaniji čiji radnici imaju prosečnu platu od oko 870 evra, što je značajno iznad srpskog proseka, ali i s dugom većim od 1,4 milijarde evra.

Usprkos ogromnim investicijama, prošle godine dugovanja Telekoma od 1,2 milijarde evra nisu smanjena. Tome treba dodati korporativne obveznice vredne 200 miliona evra, koje je Telekom emitovao, a veliku većinu otkupila Narodna banka Srbije i tako pomogla poslovanju kompanije, ali i doprinela tome da dug dostigne rekordnih 1,4 milijarde evra, navodi list.

Pokazuje se da su silna ulaganja dovela do rasta dugovanja, mnogo većeg u odnosu na prihode i profit, pa se postavlja pitanje motiva i opravdanosti investiranja novih 600 miliona evra u engleski fudbal, kao i mogućnosti ne da se ostvari zarada, već da se taj novac barem vrati tokom šest godina, piše Nacional i dodaje da uz takve poslovne rezultate, nije čudno što je Premijer liga odbila bankarske garancije Telekoma, pa je bilo nužno unapred uplatiti 200 miliona evra.

Uz nepoznanicu na koliko novih pretplatnika Telekom računa, procenu da je za TV prenos svake od 380 utakmica Premijer lige u sezoni potrebno osigurati reklame vredne gotovo 300.000 evra, prati pitanje je li to realno… a mogući odgovor je da će druge državne kompanije, kao i privatnici bliski vlastima, dobiti obavezu plaćanja reklama, piše list.

Ili, kako se dodaje, da Telekom svesno ide u gubitak jer namerava jednoga dana, uz podršku vlasti i bez obzira na cenu, koju u svakom slučaju plaćaju građani Srbije, da potisne i kompletnu konkurenciju, postane apsolutni monopolist na tržištu i ubira sav profit.

List navodi da, ne izvlačeći iz džepa nijedan vlastiti dinar, ni cent, Vučić tretira Telekom kao svoju privatnu firmu, sredstvo za cementiranje političkog, ekonomskog i medijskog monopola, za borbu radi uništenja neprijatelja i negiranja mogućnosti da mu iko postavlja pitanja.

Nema odgovora o tome ko je pre pet godina u beogradskoj četvrti Savamala bagerima rušio zgrade dok se policija „pravila mrtva“, zašto se Vučićev sin Danilo druži s huliganima i kriminalcima, zašto su članovi bande Veljka Belivuka neometano prebijali građane i novinare tokom uličnih protesta i Vučićeve predsedničke inauguracije, ko je saopštavao lažne podatke o broju umrlih od kovida-19, šta se dogodilo s obećanjem iz 2012. da će njegov građevinski projekt Beograd na vodi biti vredan osam milijardi evra, otvoriti 200.000 radnih mesta i u roku od šest do osam godina kompletnu srpsku privredu dovesti u vrh Evrope i sveta.

Da bi te teme nestale, a s obzirom na to da ima kontrolu nad svih pet televizija s nacionalnim frekvencijama, Vučić mora da uguši N1 i Novu S i njihove ljubopitljive novinare, navodi Nacional i dodaje da Telekom za to može poslužiti ,,na pravoj tržišnoj utakmici“, ponudom od 600 miliona evra, odnosno 100 miliona godišnje, za prenos utakmica Premijer lige na prostoru bivše Jugoslavije s dvadesetak miliona stanovnika.

O kakvoj je tržišnoj utakmici reč, govori i tvrdnja direktora Sport kluba da 67 miliona Francuza utakmice Premijer lige može da gleda po ceni od 40 miliona evra godišnje, a stotinak miliona stanovnika Nemačke, Austrije i Švajcarske zajedno za 25 miliona evra, dodaje hrvatski nedeljnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari