Nacionalna akademija za javnu upravu dobila milionsku donaciju EK 1Foto: R. Marković

Nacionalna akademija za javnu upravu (NAJU) Srbije objavila je da joj je Evropska komisija (EK) dodelila direktan grant iz sredstava IPA 2019, u iznosu od milion evra za realizaciju projekta „Jačanje profesionalnih kapacitete državnih službenika na položaju u Srbiji“.

Projektom je planirano da se obuči oko 255 državnih službenika na položaju, od toga 150 novopostavljenih i oko 105 državnih službenika koji su već na položaju, navedeno je u saopštenju.

Planirano je da projekat traje 30 meseci, počev od 1. marta 2021. 

„Izuzetno smo ponosni da je Akademija prepoznata kao pouzdan partner EK za sprovođenje ovako važnog projekta i veliki je značaj što u periodu izazova u implementaciji različitih projekata, mi ipak dobijamo sredstva za realizaciju“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora v.d. direktor NAJU, Dejan S. Miletić.
 
Kako je istakao, svrha projekta je jačanje integriteta, menadžerskih i profesionalnih kapaciteta državnih službenika na položaju u državnoj upravi i kao takav, projekat je sastavni deo šireg strateškog cilja uspostavljanja profesionalne i odgovorne državne uprave, zasnovane na zaslugama, koja pruža visokokvalitetne javne usluge.

Precizirano je se projekat bazira na konceptu programa obuke državnih službenika na položaju koji je NAJU razvila u saradnji i uz podršku inicjative SIGMA, zajednička inicijativa Evropske unije (EU) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) čiji je cilj da podrži reformu administracije zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Pored obuka, koje podrazumevaju obuke usmerene na unapredjenje znanja iz ključnih oblasti za rad državne uprave i obuka usmerenih na unapređenje veština, predvidjeni su i drugi oblici stručnog usavršavanja poput izrade plana individualnog puta razvoja, studijske posete.

Ukazano je da će projekat podržati pripremu i sprovođenje modernog programa sveobuhvatnog profesionalnog razvoja državnih službenika na položaju i doprineće jačanju kapaciteta NAJU u transformaciji u moderan razvojni trening centar.

Glavni partneri NAJU u realizaciji projekta biće Služba za upravljanje kadrovima, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Generalni sekretarijat Vlade, kao i drugi organi državne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari