Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Pink pokloni za žene na terapiji 1Foto: Evropa Dona Srbija

Srpski forum protiv raka dojke Evropa Dona Srbija ove godine obradovaće 500 žena koje se nalaze na onkoškom lečenju od raka dojke u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu takozvanim Pink poklonima pažnje i tako im pokazati da nisu same na putu ozdravljenja.

Poklone u Beogradu dobiće žene na terapijama u Institutu za onkologiju i radiologiju, u Novom Sadu žene koje se leče u Institutu za onkologiju Vojvodine, u Subotici obolele iz Udruženja “Jedna uz drugu” i iz Užica žene na terapijskom lečenju iz Udruženja “Jefimija”.

Cilj ove akcije je da se skrene pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Ovu akciju Srpski forum za borbu protiv raka dojke Evropa Dona Srbija realizovaće uoči obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 20. marta. Akcija darivanja poklona ženama koje su na onkološkom lečenju u ovim gradovima trajaće od 5. do 19 marta.

Sredstva za obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka prikupljena su od prošlogodišnje registracije učesnika u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Užicu koji su dali podršku ženama u borbi protiv raka dojke u manifestaciji Race For The Cure ( Trka za zdrvlje) u Srbiji preko digitalne platforme i podrške saradnika i donatora u akciji “Zajedno možemo više”. Trka za zdravlje održava u preko 140 gradova sveta i ima nekoliko miliona učesnika. Cilj manifestacije, je podrška ženama koje se leče od raka dojke, osnaživanje i podizanje svesti žena i društva u borbi protiv raka dojke kao i sećanje na one koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Cilj ove akcije j da se skrene pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i ranom otkrivanju bolesti.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je u Srbiji je registrovano je 4.304 novoobolelih i 1.693 umrlih od raka dojke.

Evropa dona Srbija želi da javnim akcijama podstakne žene da vode računa o zdrvalju svojih dojki, da usvoje, nauče i da redovno posmatraju svoje dojke i registruju promene kako bi na vreme mogle da zatraže stručnu pomoć, bez obzira šta je u pitanju. Rano otkrivanje bolesti u značajnoj meri uticalo bi na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke.

Dr Mirjana Branković Magić predsednica Evropa dona Srbija istakla je da kao i većina nacionalnih, ali i internacionalnih udruženja pacijenata obolelih od malignih bolesti i Evropa Dona Srbija se suočava sa posledicama pandemije Covida 19.

„Pojava ove pandemije je uticala na sprovodjenje zdravstvene zaštite u našoj zemlji, pri čemu se fokus zdravstvenih vlasti i šire javnosti usmerio na sprečavanje zaražavanja korona virusom primenom epidemioloških mera kao i masovnom vakcinacijom gradjana. Oboleli od malignih bolesti, kao izrazito vulnerabilna kategorija stavnovništva, dovedeni su u situaciju da su im se odlagale terapije“, kaže Branković Magić i dodaje da se dinamika vakcinacije malignih bolesnika, posebno onih koji su u toku antikancerske terapije tek utvrdjuje.

„Poseban problem predstavljaju pacijenti kod kojih postoji sumnja na prisustvo maligne bolesti, a zbog postojećih okolnosti proces dijagnostike je znatno usporen ili nije ni započet, što onemogućava blagovremenu dijagnozu i uspešnu primenu antikancerske terapije“, ističu u toj organizaciji i naglašavaju da se Evropa Dona Srbija zalaže za edukaciju pacijentkinja sa karcinomom dojke u odnosu na sve faze njihovog antikancerskog lečenja, kao i za podizanje bezbednosti njihovog lečenja.

„Podrška uvođenju inovativnih bioloških terapija u lečenje obolelih od karcinoma dojke a koje pacijenti mogu da dobiju posredstvom Republićkog fonda za zdravstveno osiguranje, predstavlja jedan od prioriteta Evropa Dona Srbija“, kaže predsednica te organizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.