Nacionalni park Fruška gora deli 10.000 besplatnih badnjaka 1Foto: EPA-EFFE/ANDREJ CUKIC

– Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora u saradnji sa zainteresovanim opštinama podeliće građanima više od 10.000 badnjaka besplatno, kako bi tradicija i običaji bili poštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

„Apelujemo da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećamo da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti. Mir božji, Hristos se rodi. Srećan Božić“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su stručnjaci iz nacionalnog parka pripremili badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predvidjeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.

Upozorava se da će čuvarska služba nacionalnog parka zajedno sa policijom 24 sata intenzivno kontrolisati i nadzirati Frušku goru, kako bi bila sprečena svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Za građane Novog Sada podela besplatnih badnjaka biće na uglu ulica Modena i Zmaj Jovina u sredu, 6. januara od 10 sati.

Organizovana je podela besplatnih badnjaka i u opštinama Sremski Karlovci, Irig, Indjija, Sremska Mitrovica, Ruma i Šid kao i na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari