Nacionalni prosvetni savet: Vanredna sednica o programu biologije 1Foto: srbija.gov.rs

Nacionalni prosvetni savet zatražio je mišljenje Srpskog biološkog društva i stručna mišljenja i izjašnjenja od katedri bioloških fakulteta u Srbiji, o programu biologije za osmi razred, saopštio je NPS.

“Nakon pribavljanja svih relevantnih stručnih mišljenja, bez odlaganja će biti zakazana vanredna sednica Saveta, radi davanja mišljenja”, naveli su iz NPS, uz podsećanje da njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić zatražio je mišljenje NPS o pomenutom programu nakon što su u delu javnosti udžbenici biologije za osmi razred ocenjeni kao sporni u lekciji koja se odnosi na polni i rodni identitet, a da ih treba povući stav je patrijarha Porfirija koji je o tome govorio na nedavnom molebanu za svetinju braka i porodice.

Povodom polemike u javnosti o sadržaju udžbenika bilogije za osmi razred, NPS u saopštenju navodi da pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu, nije njihovoj nadležnosti.

“U skladu sa zaknom, odluku o prihvatanju ili odbijanju rukopisa udžbenika, na osnovu predloga Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, odnosno, na osnovu stručne ocene komisije donosi ministar, odnosno pokrajinski sekretar”, ističe se u saopštenju.

Kako je naš portal objavio, Srpsko biološko društvo smatra da program biologije nije sporan i da je u skladu sa naukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari