Špansko polufinale na ovogodišnjem Australijan openu sigurno će biti svrstano u red onih velikih mečeva koji će se dugo pamtiti i prepričavati. Teško je proceniti ko je bio bolji, Rafael Nadal ili Fernando Verdasko i ko je od njih dvojice više zaslužio prvo finale Melburna sa Rodžerom Federerom. Nijanse su doslovno odlučivale i na kraju odlučile u korist najboljeg na svetu – 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4).

Rafael Nadal i Fernando Verdasko odigrali su mečdostojan finala grend slema, bio je to po mnogo čemu istorijski duel kako za španski tako i za svetski tenis, a svakako i za Melburn jer je postavljen novi rekord u dužini trajanja meča na australijskom grend slemu – pet sati i 14 minuta! Nadal i Verdasko su na terenu ostali tri minuta duže nego Beker i Kaporeze 1991. godine.

O apsolutnoj izjednačenosti dvojice tenisera najbolje govori završni podatak meča – Nadal je u odnosu na Verdaska osvojio samo jedan poen više (193:192). Uprkos porazu, Fernando Verdasko pokazao je zavidan nivo tenisa i u meču protiv svog sunarodnika potvrdio da minuli dueli u Melburnu, a pre svih onaj protiv Mareja, nisu bila iznenađenja i slučajnost većpravi odraz forme i sjajnog napretka u igri. Njega pored novačne nagrade od 365.000 australijskih dolara očekuje i profit u vidu skoka na novoj ATP listi (trenutno je 15. igračsveta).

Dakle, odluku o novom šampionu Australijan opena doneće prvi i drugi teniser sveta. Pitanje je kako će se težak polufinalni duel protiv Verdaska odraziti na igru i spremnost Nadala. Problema sa „svežinom“ sigurno neće imati Rodžer Federer, jer je imao dva dana za odmor, a i svoj polufinalni mečrešio je relativno rutinski. Ipak, naruku Nadalu ide tradicija mečeva protiv Švajcarca – do sada su odigrali 18 duela, a Majorčanin ima duplo više pobeda – 12. On je slavio i na poslednja četiri meča, koja su odigrana tokom 2008. godine. Da li će Nadal nastaviti sa tom pozitivnom praksom ili će Federer poboljšati učinak saznaćemo u nedelju. Dan ranije Australijan open će dobiti novu šampionku, a svetski tenis ujedno i novu najbolju igračicu. To će biti Amerikanka Serena Vilijams ili Ruskinja Dinara Safina.

Aleksandra Kruniću finalu parova

Mlada srpska teniserka Aleksandra Krunić i njena partnerka Sandra Zanjevska iz Poljske igraće u finalu juniorskog ženskog dubla na Australijan openu. Talentovana 15-godišnja Aleksandra Krunići njena godinu dana starija koleginica uspele su u polufinalu da nadigraju druge nosioce, Betris Gumulju iz Indonezije i Nopavan Lerčivakam sa Tajlanda – 2:0 (6:2, 7:6). Srpska i poljska teniserka će za titulu igrati protiv Amerikanke Kristine Mekhejl i Hrvatice Ajle Tomljanović.

Titula u dublu za sestre Vilijams

Serena i Venus Vilijams osvojile su titulu u igri ženskih parova na Australijan openu, treći put u karijeri. Amerikanke su u finalu savladale Slovakinju Danijelu Hantuhovu i Japanku Ai Sugijamu – 2:0 (6:3, 6:3). Sestre Vilijams, koje su bile imenovane za 10. nosioce turnira, titulu u ženskom dublu na Australijan openu prethodno su osvojile 2001. i 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari