Rafael Nadal je u nedelju potvrdio da je ubedljivo najbolji teniser današnjice. Španski teniser je u finalu Australijan opena savladao Rodžera Federera sa 3:2 u setovima (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2) osvojivši titulu na prvom grend slem turniru u sezoni. Meč je obilovao sjajnim potezima i brojnim preokretima o čemu najbolje svedoči podatak da je tokom četiri i po sata igre viđeno čak 13 brejkova. Ipak i pored četvoroipočasovnog nadmudrivanja dvojice teniskih velikana, najemotivniji trenutak celog turnira usledio je nekoliko minuta nakon susreta.

Naime, Federer, koji inače važi za sportistu koji retko kada pokazuje bilo kakva osećanja, briznuo je u plaču trenutku kada je trebalo da se obrati prisutnim gledaocima. Švajcarac nije mogao da se smiri sve do odlaska u svlačionicu i pored podrške koju mu je pružio najveći rival na terenu i veliki prijatelj van njega.

– Rodžer, u potpunosti te razumem. I ja sam se posle nekih poraza osećao kao da ću da puknem. Želim da znaš da si ti za mene najbolji teniser u istoriji i velika je privilegija i zadovoljstvo igrati protiv tebe. Siguran sam da ćemo odigrati još pregršt nezaboravnih mečeva – rekao je Nadal nakon što mu je Rod Lejver, po kome Arena u Melburnu nosi naziv, uručio pobednički pehar.

Dvojica prvoplasiranih tenisera na ATP listi su još jednom dokazali da su u ovom trenutku daleko ispred ostalih igrača, ali ne samo po kvalitetu, veći po fizičkoj spremnosti. Treba podsetiti, da su zbog nedostatka iste brojni teniseri odustali tokom mečeva na Australijan openu.

Što se tiče Nadala, on je samo nastavio fantastični pobednički niz iz prošle godine u kojoj je uspeo da osvoji Roland Garos, Vimbldon (u finalima savladao upravo Federera) i zlato na Olimpijadi u Pekingu. Naredni grend slem igra se krajem maja u Francuskoj, a pre toga najbolji teniseri na svetu nastupiće na pet turnira Masters serije.

Serena od danas menja Jelenu

Amerikanka Serena Vilijams, koja je u subotnjem finalu Australijan opena prosto pregazila Ruskinju Dinaru Safinu sa 2:0 u setovima (6:0, 6:3) od danas je i zvanično prva teniserka na WTA listi. Teniserka rođena u predgrađu Los Anđelesa, na tronu će zameniti Jelenu Janković. Osim titule u singlu, Vilijamsova je zajedno sa sestrom Venus osvojila titulu i u dublu. Prvo mesto u mešovitom dublu osvojili su Indijci Maheš Bupati i Sanja Mirza. Oni su u nedelju ujutru po centralnoevropskom vremenu dominirali u finalnom okršaju sa Izraelcem Endijem Ramom i Francuskinjom Natali Deši. Posle samo 55 minuta bilo je 2:0, po setovima 6:3, 6:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari