"Nadam se da ćemo drugarstvo nastaviti i kad budemo daleko": Priredba dobrodošlice vranjske škole za ukrajinsku decu 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Učenici trećeg odeljenja drugog razreda vranjske Osnovne škole „Radoje Domanović“ izveli su priredbu dobrodošlice deci iz Ukrajine koja su smeštena u Centru za azil u Vranju. U izvođenju je učestvovalo i dvoje ukrajinskih đaka ovog odeljenja – Emilija i Dominik.

Priredbu je pripremila učiteljica Ana Mikić sa svojim odeljenjem drugog razreda, a za Danas kaže da, osim Dominika Kerekeša i Emilije Mitko, ima i dece iz Ukrajine koja pohađaju druga odeljenja drugog razreda, kao i prvi, treći, šesti i osmi razred ove osnovne škole.

„U razgovoru sa ljudima iz Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) i našim timom za prihvat dece iz raseljenih mesta, shvatili smo da je priritet njihovo uključivanje u naš obrazovni sistem, kao i učenje srpskog jezika i socijalizacija. A priredba je najbolji način da se deca socijalizuju, što važi i za naše učenike, i za decu koja dolaze sa strane“, kaže Mikić za Danas.

"Nadam se da ćemo drugarstvo nastaviti i kad budemo daleko": Priredba dobrodošlice vranjske škole za ukrajinsku decu 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

Predstava se izvodi na tri jezika – srpskom, ukrajinskom i engleskom – a potonji je najčešće bio u upotrebi dok deca iz Ukrajine nisu naučila srpski.

„Narativ je na ukrajinskom, recital je kombinovano, njihovi učenici recituju na srpskom, naši na ukrajinskom. Izvode se pesme na srpskom, ukrajinskom i engleskom jeziku. Uporedo sa njihovim učenjem srpskog, naši đaci uče ukrajinski. Ovo je prilika da se deca druže, da pokažu šta umeju, da prezentuju svoju kreativnost, sklonost ka igri i pesmi i, ono što je najvažnije, da pokažemo da su deca i porodice iz Ukrajine dobrodošli u naš grad i našu školu“, dodaje učiteljica OŠ „Radoje Domanović“.

Ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi iz Vranja nije prvi put da prihvati decu koja nisu iz Srbije, ranije su to bili mališani iz Avganistana i Sirije.

„Možda je jezička barijera sada tanja jer je ukrajinski bliži srpskom jeziku, čak je i sličniji od ruskog. To je pomoglo, ali i kad je bilo barijera, naši učenici su rado prihvatali decu iz drugih krajeva sveta. Oni su svesni, znaju šta je rat, koliko mogu da shvate sa svojih osam godina. Upoznali smo ih sa situacijom, prihvatili su drugove a deca iz Ukrajine su se vrlo brzo uklopila. Prvog dana kada su deca došla slučajno se desilo da je jeda naš učenik proslavljao rođendan u igraonici. Odmah su deca iz Ukrajine bila pozvana i to je bio prvi susret i socijalizacija koja se danas samo produbljuje“, objašnjava Mikić.

"Nadam se da ćemo drugarstvo nastaviti i kad budemo daleko": Priredba dobrodošlice vranjske škole za ukrajinsku decu 3
Foto: Dušan Pešić/Danas

Ljudmila Mitko, majka Emilije koja učestvuje u priredbi sa svojim školskim drugovima iz Vranja, za Danas ističe da je njena ćerka, kao i ostala deca iz Ukrajine koja pohađaju škole u Vranju, maja meseca krenula u školu.

„Lepo su nas svi prihvatili, a i profesorka je dobra. Napravili su poseban program za našu decu, a profesori uvek proveravaju šta i kako deca rade. U predstavi ćemo videti koliko nas profesorka i deca iz Vranja podržavaju, za nas je to jako bitno i znači nam“, ističe majka Emilije Mitko.

U toku priredbe je prikazan i deo kratkog filma, a jedno od dece iz Vranja u njemu poručuje svojim ukrajinskim drugovima da „želi da se njegovi drugari što pre vrate kući“.

„Ali se i nadamo se da ćemo drugarstvo nastaviti i kada budemo daleko“, poručio je jedan od đaka iz Vranja.

Njegov drug iz Ukrajine se zahvaljuje na gostoprimstvu, uz reči da se svi ovde osećaju prijatno.

„Idem u osmi razred vranjske škole, mnogo je lepa škola i društvo u njoj, nastavnici i deca su nas lepo prihvatili. Ovde ima i dece koja uopšte ne znaju srpski jezik, ali se i njima sviđa u Vranju“, reči su ovog dečaka.

Program priredbe koja je u ponedeljak izvedena u Vranju, u Centru za azil, treći put se izvodi, sada na Svetski dan izbeglica – prethodna dva izvođenja bila su u Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ i Domu vojske u Vranju.

Ovoj priredbi, priređenoj za sva raseljena lica koja su smeštena u Prihvatnom centru u Vranju, prisustvovalo je oko 70 ljudi i petnaestoro dece.

Koordinator KIRS-a za jug Srbije: Deca su lepo prihvaćena, raduju se odlascima u školu

Koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) za jug Srbije, Slobodan Savović, za Danas kaže da vranjsku osnovnu školu, OŠ „Radoje Domanović“, trenutno pohađa trinaestoro dece iz Ukrajine, a srednju Ekonomsko-trgovinsku školu dvoje.

„Deca su lepo prihvaćena, bar po njihovim pričama. Čim se ona raduju kada idu u školu, znači da je to u redu. Roditelji su prezadovoljni jer pre nisu znali šta će s decom koja traže da budu animirana konstantno. Roditelji puno vremena provode na internetu, interesujući se za porodicu i za svoja materijalna dobra u Ukrajini, pa nije na početku bilo sve idealno. Nije ni sada, ali se svi mi trudimo da im omogućimo lep život za vreme njihovog boravka ovde, sa željama da zaborave na svoju muku koju imaju u Ukrajini. Svi se nadaju da će brzo kući, a i mi im to želimo“, dodaje Savović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari