Nadbiskup Nemet o dijalogu sa SPC: U istom smo čamcu, najvažnije dobar ljudski odnos 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je da mu je važno da sarađuje sa svima koji to žele, kao i da su Nadbiskupija i Srpska pravoslavna crkva (SPC) „u istom čamcu“ jer žive na ovom prostoru i često imaju iste probleme.

On je, za portal nadbiskupije Paulus, rekao da se, od kad je stupio na ovu dužnost, sreo sa patrijarhom Porfirijem ali „ne zvanično, nego u različitim prilikama, kao što su božićni prijem u Ordinarijatu na koji je patrijarh Porfirije došao da nam čestita Božić po gregorijanskom kalendaru, što je bilo vrlo lepo s njegove strane“.

„Drugi put smo se sreli kada je slavio slavu. Blagoslov kolača i svi običaji kojima sam na toj proslavi prisustvovao zaista su bili važno iskustvo za mene“, rekao je nadbiskup Nemet, koji se ranije sretao sa patrijarhom Porfirijem kao biskup zrenjaninske biskupije i predsednik Međunarodne biskupske konferencije.

Kako je istakao, misli da je najvažnije da imaju dobar ljudski odnos. ;“Ako imamo dobar ljudski odnos, onda ćemo lakše doći i do onih tema koje potpadaju pod razgovor kao dijalog. Meni je veoma važno, kako sam naglasio i prilikom ustoličenja, da sarađujem sa svima koji to žele“, rekao je nadbikup Nemet, na pitanje kako kao nadbiskup beogradski vidi mogućnost dijaloga sa SPC.

On je podsetio da je „tada rekao, a i sada potvrđuje, da SPC ima veoma važno mesto ‒ to je većinska Crkva, a mi živimo na ovom prostoru i često imamo iste probleme, kao što je, na primer, veronauka u školi, uz druge pastoralne izazove u crkvama i društvu.

„Da ne nabrajam i sva druga pitanja koja čine da se nalazimo u istom čamcu. To je saradnja kroz dijalog i ona je najvažnija, a ako bude išla kako valja ‒ pokrenućemo i druge teme“, dodao je nadbiskup Nemet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari