Nadežda Pucar: U Klinici "Dr Laza Lazarević" ugrožene sve vrednosti, profesionalne, ljudske, etičke i moralne 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Psihijatar u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ Nadežda Pucar izjavila je danas da su u toj zdravstvenoj ustanovi ugrožene sve vrednosti, profesionalne, ljudske, etičke, moralne, zaposleni su vređani, omalovažavani, kažnjavani, a pacijenti su gladni, jer dobijaju oskudnu hranu, a zimi se smrzavaju.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je zbog toga tu zdravstvenu ustanovu, u poslednjih pet godina za vreme mandata aktuelne v.d. direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ Ivane Stašević Karličić, napustilo oko 70 zaposlenih – lekari, tehničari, medicinske sestre, kao i zaposleni iz nemedicinskog sektora.

Na na konferenciji za medije, koju je organizovala Osnovna organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije te klinike pod nazivom „Dosta tišine – za naše pacijente“, zdravstvena zaštita pacijenata je ugrožena iz više razloga.

Pucar je ukazala na to da je prijem pacijenata restriktivan.

Ona je kao jedan od razloga navela to što je 100 postelja u sektoru Padinska skela zauzeto pacijentima koji su „na višegodišnjem čuvanju u zdravstvenoj ustanovi, odnosno lečenju na odeljenjima za vanstandardne usluge“.

Pucar je navela da lekari često pre nego što prime pacijenta u bolnicu moraju da pozovu telefonom direktorku da bi dobili odobrenje za prijem, jer u suprotnom mogu da snose konsekvence.

Prema njenim rečima, najveći problem ja taj što je godinama unazad zvanično zabranjen prijem pacijenata sa određenim psihijatrijskim dijagnozama i istakla da je na taj način ukinuta zdravstvena zaštita nekim pacijentima.

Ona je rekla da je kvalitet lečenja pacijenata ugrožen i zato što je lekarima na prijemu na raspolaganju pet-šest psihijatrijskih lekova, pacijenti na odeljenjima te zdravstvene ustanove imaju oskudnu hranu, a zimi se smrzavaju u pocepanim pižamama.

Pucar je rekla da je jedina nova tehnologija koja je uvedena u rad Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u poslednje vreme pas Laza.

Ona je dodala da su u prethodnih pet godina u klinici prestale s radom neurološka, stomatološka služba, dnevna bolnica u Padinskoj skeli, kao i ambulantno i kliničko odeljenje za lečenje dece i adolescenata.

„Kvalitet lečenja je veoma upitan posebno imajući u vidu stalne smene lekara, medicinskih sestara, tehničara zbog kaznenenih premeštanja, tako da se pacijent nalazi u situaciji da ne zna ko ga leči, odnosno da mu se u toku lečenje smeni više terapeuta“, rekla je Pucar.

Ona je ocenila da je za trenutno stanje u klinici odgovorna direktorka Stašević Karličić.

Viši medicinski tehničar Zoran Kotur rekao je da se za glavne sestre odeljenja postavljaju samo one koje su spremne da rade sve što se od njih traži bez obzira da li su sposobne da organizjuju rad osoblja i kvalitetno zbrinjavanje pacijenata.

On je rekao da se u kovid bolnice šalju prvo nepodobni, bez obzira na godine i zdravstveno stanje, i to po nekoliko puta, dok nijedna glavna sestra nije provela ni pet minuta na kovid odeljenju.

Predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva u Klinici „Dr Laza Lazarević“ Dragan Sinđelić rekao je da se „smenom Stašević Karličić, relaksacijom međuljudskih odnosa, uvođenjem novih momenata u sistem lečenja može značajno relaksirati situacija u bolnici i popraviti nivo lečanja i očuvanje mentalnog zdravlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari