"Nadležni nemaju vremena, izigravaju Deda Mraza i dele paketiće": Ratari iz Tavankuta sami popravili puteve do svojih njiva 1Tavankut, foto: Zlatko Davčik (privatna arhiva)

„Sigurno ima 15 godina kako odlazim da radim sa ocem, a ti atarski putevi nisu rešavani, niko ništa nije uradio, iako postoje određena sredstva predviđena za ovu namenu“, kaže za Danas mladi poljoprivrednik iz Gornjeg Tavankuta, Zlatko Davčik, koji se bavi ratarstvom i stočarstvom.

Mladi poljoprivrednici su sa svojim starijim kolegama tokom vikenda uzeli stvari u svoje ruke i sa 30-tak ljudi, i sa 25 traktora sami popravili puteve da bi mogli adekvatno da se pripreme za predstojeću sezonu.

Kako navodi Davčik, zatražili su pomoć i od Mesne zajednice Tavankut, a pomoć ima je sada najpotrebnija u gorivu, međutim – pomoć nisu dobili.

„Kažu da postoje neka sredstva namenjena za atarske puteve, ali mi od toga ništa ne vidimo. A kada dođe maj i jun mesec, onda je i zemlja tvrđa za obradu jer kreće suša pa smo se ove godine na vreme okupili da rešimo problem sami. To je bio haos tamo. Dobro je sve na kraju ispalo, i popravili smo te puteve“, napominje Davčik.

"Nadležni nemaju vremena, izigravaju Deda Mraza i dele paketiće": Ratari iz Tavankuta sami popravili puteve do svojih njiva 2
Zlatko Davčik, foto: privatna arhiva

Podseća da se gorivo mora kupiti ako poljoprivrednici žele da poskidaju svoje useve i da urade prolećnu setvu.

„Bilo nam je bolje da izdvojimo svi koliko možemo za gorivo pa da se ti putevi odrade. Ja sam dao dva traktora koji su potrošili oba oko 100 litara, pa ako je 179 litara gorivo, dao sam dva puta po 18.000 dinara. Tako je svako od nas, neko je došao sa jednim traktorom, neko sa dva. Košta to, ali sada kada smo uradili, u neku ruku mi i nije žao, jer smo uradili to za nas i za naše selo“, objašnjava Davčik.

Benčik: Pomoć u nafti bi nam sigurno dobro došla

Poljoprivrednik Pere Benčik, koji se takođe bavi ratarstvom i stočarstvom, kaže za Danas da su ovu radnu akciju inicirali mladi poljoprivrednici, momci koji su nedavno počeli da se bave ovim poslom, i zamolili starije kolege da im pomognu u popravljanju atarskih puteva, jer su se nekada time bavili.

„Nismo mogli čekati više, dolazi sezona, i ne bi bilo dobro da se radi kasnije jer se putevi osuše, sad je momenat bio. Više od 10 godina ništa nije rađeno, imamo velikih problema, to nas usporava. U pitanju su velike i skupe mašine, šteta je da se lome po tako lošim putevima“, smatra Benčik.

Kako kaže, odziv poljoprivrednika je bio velik, veći nego što su uopšte i očekivali.

„Bilo je uključeno oko 30-tak ljudi, 25 traktora i tri radne mašine. Pomogli su čak i neki ljudi koji nemaju tu nikakav interes ni zemlju. Ovo je dobro bilo i zbog jedinstva i pomoći jedni drugima“, navodi ovaj poljoprivrednik.

"Nadležni nemaju vremena, izigravaju Deda Mraza i dele paketiće": Ratari iz Tavankuta sami popravili puteve do svojih njiva 3
Tavankut, foto: Zlatko Davčik (privatna arhiva)

Dodaje da su se dve nedelje pre početka radova obratili i Mesnoj zajednici Tavankut i najavili šta planiraju.

„Tražili smo samo pomoć u nafti, 400-500 litara, međutim, oni to nisu tražili od grada, jer su se sa nekim konsultovali ko im je rekao da sredstava nema. Mi znamo da oni novaca nemaju, sve moraju tražiti od grada, ali nisu čak ni to uradili. Nemaju oni sada vremena, izigravaju Deda Mraza i dele paketiće“, priča Benčik.

Tokom radova su traktori ukupno potrošili oko 1.500 litara nafte, što je oko 300.000 dinara.

„Sada je sve eskaliralo, pa neki idu da toče i u burad i u cisterne, svašta. Imamo još nešto zaliha za unapred, ali ako se nastavi ova situacija, ne znam šta će biti. Neko mora o tome da misli. Mi ne možemo uticati na snabdevanje, mi smo samo potrošači“, objašnjava Benčik.

"Nadležni nemaju vremena, izigravaju Deda Mraza i dele paketiće": Ratari iz Tavankuta sami popravili puteve do svojih njiva 4
Tavankut, foto: Zlatko Davčik (privatna arhiva)

Danas je poslao pitanja i predsedniku Mesne zajednice Tavankut, Dejanu Lončareviću, i zatražio komentar o tome koliko sredstava je izdvojeno za atarske puteve u Tavankutu i na koji način se može pomoći poljoprivrednicima da reše svoje probleme. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Da podsetimo, Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici pozvao je početkom nedelje lokalnu vlast da objasni zašto meštani Gornjeg Tavankuta popravljaju atarske puteve o svom trošku.

Ova stranka je podsetila da je u budžetu grada Subotice za razvoj poljoprivrede predviđeno 77.240.000,00 dinara, dok je za održavanje i upravljanje saobraćajnom infrastrukturom izdvojeno 471.968.000,00 dinara.

Oni su pozvali gradsku vlast da pomogne zemljoradnicima, i da od 45 miliona dinara, namenjenih za izgradnju elektronskog video nadzora koji će nadzirati građane Subotice, deo sredstava preusmere za popravku atarskih puteva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari