Nagrada "Gordana Suša" pripala Ivani Dragičević sa N1 Hrvatska 1Foto: nuns.rs

Regionalna novinarska nagrada „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo, pripala je ove godine novinarki televizije N1 Hrvatska Ivani Dragičević, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U najužem izboru bili su i Branislav Šovljanski (N1 Srbija), Nadina Maličbegović (Al Džazira Balkans) i Jagoda Bastalić (HRT), i kako je saopštio novinarski žiri, u takvoj konkurenciji bilo je izuzetno teško doneti konačnu odluku.

„Nagrada „Gordana Suša“ osnovana je i dodeljuje se za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Ivana Dragičević je svojim profesionalnim angažmanom ispunila ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je izveštavala je sa svih bitnih svetskih žarišta, intervjuisala svetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, preko Bliskog istoka do Kine i uvek išla ispred svoga vremena, pridržavajući se najviših novinarskih standarda.

„Poznata po oštrom stilu intervjuisanja i sposobnosti da uđe u suštinu stvari, Ivana je sa istim žarom razgovarala sa ribarom u Senegalu, taksistom u Alžiru i slučajnim prolaznikom u Laponiji, pokušavajući da oni i njihove lične priče budu zapaženi kao i razgovori koje je vodila sa svetskim vođama“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

NUNS je Nagradu „Gordana Suša“ osnovao sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, a prvi laureat bio je novinar Hrvoje Krešić.

Nagrada koju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodeljuje u saradnji sa Udruženjem BH novinari, Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i porodicom Suša, biće uručena u petak, 2. februara, od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari