Nagrada "Osvajanje slobode" uručena Mariji Lukić (VIDEO) 1Marija Lukić Foto: Siniša Obrenić

Nagrada „Osvajanje slobode“, koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“, uručena je večeras Mariji Lukić iz Brusa u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Lukić je nakon uručenja nagrade istakla da je to priznanje dobila u trenutku kada joj se sloboda čini nedostižnom.

„Prvo što sam pomislila bilo je – kakav paradoks, jer mi se osvajanje slobode čini tako nedostižnim u trenutku kada mi je kretanje jednim delom ograničeno zbog bezbednosti, kada mi je onemogućeno pravo na rad u mestu u kojem živim i u kome sam rođena“, rekla je Lukić.

Ona je istakla da joj se čini da „živimo u najvećoj neslobodi“ i dodala da veruje da je slobodan duh simbol slobode. Jedna od ranijih dobitnica nagrade Mirjana Karanović istakla je da Marija Lukić predstavlja tačno ono što to priznanje znači, jer je žena koja se borila i kada je na sebe primila gomilu primitivnih napada. „

U njoj vidimo primer mnogih žena u ovoj nesrećnoj zemlji koje trpe i gore stvari i nemaju na koga da se oslone. Podržati je znači mnogo i za nju i za sve Marije u Srbiji koje prolaze slične užase“, naglasila je Karanović.

Ona je rekla da se ovom nagradom šalje podrska ženama koje su uradile nešto hrabro da osvoje slobodu i budu primer i naglasila da osvojiti slobodu često znači obračunati se sa neprijateljem koji je ugrožava.

Lukić je jedna od žena koje su progovorila o tome kakve im poruke šalje predsednik opštine Brus Milutin Jelačić Jutka, sa kojim sada vodi sudski spor. Nagrada se dodeljuje u čast novinarke i političarke Maje Maršičević Tasić na dan kada je Slobodan Milošević pobeđen na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari