Nagrada za letelicu "mašinaca" 1

Projetakt VTOL letelice pod nazivom OSA studentskog tima Beoavia Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojio je treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“, saopštio je danas taj fakultet.

Na „New Flying Competition 2020“, koje je održano pod pokroviteljstvom Erbasa Beoavia je zauzeo treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i daleke Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, od ukupno prijavljenih 50 timova iz celog sveta.

Zbog pandemije Kovid 19, takmičenje je prvi put održano u onlajn okruženju. Timovi nisu putovali u Hamburg, već su svoje projekte putem video strima predstavili sa sportskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze.

Beoavija je to učinila sa aerodroma „Ravan“ nedaleko od Čačka.

Letelica „OSA“ je projektovana da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj avioindustriji.

Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfiguracijom.

Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Na samom takmičenju letelica je morala da ispuni niz zahtevnih manevara – da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije.

Tokom leta bio je obavezan i luping, što je veliko opterećenje za avion.

Na kraju zadataka, letelica je morala vertikalno da sleti na mesto odakle je poletela.

Inače, tim Beoavia je osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta, a bavi se dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti.

Vest o još jednoj nagradi dolazi uoči obeležavanja 72 godine od osnivanja Mašinskog fakulteta. Dan Fakulteta biće obeležen sutra, a zbog pandemije korona virusa svečanost će moći da se prati onlajn preko video strima na fakultetskom sajtu www.mas.bg.ac.rs.

Dan fakulteta je prilika da se predstave najvažniji rezultati i inovacije u nastavi i istraživanjima, najbolji studenti i njihovi projekti, kao zaslužni pojedinci i organizacije koji su doprineli razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta.

„Mašinski fakultet je decenijama unazad davao vrhunska teorijska i praktična znanja inženjerima. Sada tome želi da pridoda i ono što se naziva praktičnim kompetencijama i mekim veštinama, na čemu poslodavci sve više insistiraju. Osnovan je Studentski centar izvrsnosti čija je ideja razvoj profesionalnih i ličnih veština koje nisu deo studijskih programa ali ga odlično dopunjuju. Na taj način, najboljim studentima je omogućeno da kroz praktičan rad ostvare svoje ambicije, obogate znanje stečeno tokom studija i primene ga na rešavanje konkretnih inženjerskih problema. U centru trenutno radi pet studentskih timova od kojih su neki respektabilni u svetskim razmerama. Timovi koji rade u okviru Studentskog centra izvrsnosti, pored studenata Mašinskog fakulteta, okupljaju i akademce sa drugih fakulteta zbog čega otvaranje ovog centra ima izuzetan značaj za ceo Univerzitet u Beogradu“, poručuju sa Mašinskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari