Najavljen štrajk u Republičkom geodetskom zavodu za sredu 1Foto: rgz.gov.rs

Reprezentativni sindikati u Republčkom geodetskom zavodu (RGZ) saopštili su da će u sredu, 12. decembra ujutro, stupiti u štrajk u svim organizacionim jedinicama zbog, kako su naveli, ugroženog materijalnog položaja i diskriminacije u odnosu na druge zaposlene u javnoj upravi.

U saopštenju koje potpisuju Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat „Nezavisnost“ se navodi da će u vreme štrajka doći do zastoja u sprovođenju redovnih aktivnosti katastara, kao i da je protest usmeren na „očuvanje funkcionalnosti i efikasnosti RGZ-a i katastara“.

„(Očuvanje funkcionalnosti) u uslovima restrikcije i materijalnog ugrožavanja zaposlenih nije moguće. U periodu od 2014. godine i uvođenja mera štednje, primanja zaposlenih u RGZ… Pored toga raspisan je i konkurs ta popunu 450 radnih mesta, a da u budžetu nisu planirana sredstva za plate novozaposlenih. Zakonom o  ozakonjenju se više puta povećava obim posla zbog legalizacije milion ipo objekata, a novim propisima utvrdjuju se sve veće obaveze i poslova iz delatnosti RGZ-a“, navodi se u saopštenju.

Sindikati dodaju i da Vlada Srbije i nadležna ministarstva „u potpunosti ignorisali“ sve inicijative i predloge za rešavanje problema kroz sistemske zakone i da se nadaju da će institucije u razumnom roku prihvatiti njihove zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari