Najavljena zamena kotlarnice u Narodnom pozorištu Užice 1Narodno pozorište Užice/ Foto: N. Kovačević

Postojeća kotlarnica na mazut u Narodnom pozorištu Užice biće zamenjenja novom, koja će kao energent koristiti gas.

To je predviđeno ugovorom koji su u Beogradu potpisale gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

U gradskoj upravi objašnjavaju da je ugovorom predviđeno da taj projekat košta 19,7 miliona dinara, te da je od tog iznosa Ministarstvo planiralo 15,7 miliona, a Grad Užice oko četiri miliona dinara.

Gradonačelnica je objasnila da će zamena kotlarnice „značajno doprineti smanjenu zagađenja vazduha u centru gradu“.

U gradskoj upravi ističu da su, osim u NP Užice, kotlarnice na mazut u ostalim javnim ustanovama, čiji osnivač je Grad Užice, ranije zamenjene opremom koja koristi gas.

Pre dve godine, radi poboljšanja energetske efikasnosti, zgrada NP Užice je delimično rekosntruisana.

Radovi su obavljeni zahvaljujući projektu za poboljšanje energetske efikasnosti, vrednom 225.000 evra, tokom koga je Evropska unija, kroz svoj Program podrške razvoju opština EU PRO, u saradnji sa kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji, obezbedila 150.000 evra, a ostatak je novac iz užičkog budžeta.

Kotlarnica Međaj

„Nadamo se da ćemo, zajedno sa Ministarstvom, uspeti da obezbedimo sredstva za izgradnju kotlarnice Međaj, jedine u sistemu daljinskog grejanja u gradu koja koristi mazut ”, rekla je gradonačelnica .

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari