Najavljeni protesti u Šapcu jer se još ne zna ko je tukao građane na mostu i lepio poternice tokom prošlogodišnjeg protesta 1Batinaši s kapuljačana napadaju demonstrante na mostu u Šapcu Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Advokat Aleksandar Mijailović je „lice sa poternice“. To je postao pre godinu dana, kada je Šabac osvanuo oblepljen njegovom i fotografijama jedne novinarke i jedne maloletne osobe. Ovaj događaj usledio je posle građanskih protesta na šabačkom mostu, zapamćenih po bageru koji je išao na građane, i momcima sa kapuljačama iz službenih automobila, koji su čekićima i motakama tukli okupljene ljude. Budući da za ovo niko nije odgovarao, u Šapcu će 27. novembra biti održani protesti.

„Prema našim saznanjima, godinu dana nakon nasilja Srpske napredne stranke na šabačkom mostu, protiv građana koji su protestovali zbog Zakona o eksploataciji i Zakona o referendumu, osmišljenih da zaštite interese velikih korporacija, a pre svega Rio Tinta, još uvek niko nije procesuiran“, kaže Mijailović za Danas.

Objašnjava da je za slučaj „poternice“ pronađen anonimni klinac koji ih je navodno delio po gradu.

„Niko od njegovih nalogodavaca nije otkriven, što je malo verovatno, s obzirom na to da je ovo mali grad i da je pravnom timu stranke Zajedno GO Šabac, bilo potreno oko tri sata da sazna ko je nalogodavac, gde je štampano, ko je odneo poternice iz štamparije do kancelarije Srpske napredne stranke, i ko je izvršio podelu po gradu“, objašnjava Mijailović.

Najavljeni protesti u Šapcu jer se još ne zna ko je tukao građane na mostu i lepio poternice tokom prošlogodišnjeg protesta 2
Foto: Privatna arhiva

Iako su sva saznanja predočena tužilaštvu, ono do danas nije pronašlo odgovorne.

„Osim ovog dečka, koji je očigledno žrtveno jagnje, ostali slobodno šetaju gradom. Meni lično nije prijatno, s obzirom na to da lokalni kriminalci, odnosno funkiconeri Srpske napredne stranke, javno traže moju glavu“, kaže on.

Na poternicma je označen kao „konsiljere batinaša“ što je, kako ističe, daleko od laskave titule.

„Siguran sam da neki naši sugrađani veruju u tu „naprednu“ propagandu, kojoj je cilj da me zaplaši i oblati“, objašnjava on.

Nekažnjeno je ostalo i nasilje na Novom mostu, iako je poznato ko je upravljao bagerom, a ko rukovodio onima koji su tukli okupljenje građane, budući da postoje brojni snimci, fotografije i svedoci.

„Očigledno bez ikakave svesti da je organizovanje nasilja prema građima loša stvar. Podsetiću da je konvoj Srpske napredne stranke namerno sačekao da most bude blokiran, te da su potom krenuli jedinom blokiranom saobraćajnicom, iako su imali nekoliko alternativa. Idejni tvorci nasilja su još uvek visoki gradski funkcioneri koje plaćaju svi građani Šapca i Srbije“, objašnjava Mijailović.

Da bi institucije „podsetili“ da rade svoj posao, u nedelju 27. novembra, biće održan protest koji zajedno organizuju sve političke i nevladine organizacije Šapca.

„Protestom želimo da podsetimo javnost da pravda još uvek nije zadovoljena, a da spora pravda uopšten i nije pravda. Takođe, želimo da ohrabrimo pravosudne organe da rade svoj posao. Ništa više ni manje ne tražimo od toga, da institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom“, kazao je Mijailović.

Protest pod nazivom “Šabac vam nećemo oprostiti”, biće održan u pešačkoj zoni ispred zgrade suda, kod pozorišta, u 14.30 časova.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari